10 Tips Om Hangende Borsten Te Voorkomen & Ze Stevig Te Houden

Inhoudsopgave

10 TIPS OM HANGENDE BORSTEN TE VOORKOMEN

Hangende borsten zijn een nachtmerrie van elke vrouw, jong en oud.

Als je bang bent dat jouw borsten hierdoor getroffen zullen worden, lees dan snel verder.

In dit artikel ruim ik alle misverstanden uit de weg.

Ik vertel je hoe hangende borsten ontstaan en hoe je voorkomt dat jij er last van krijgt.

More...

Maar eerst:

Hoe voorkom je dat borsten gaan hangen?

Als je vroeger met barbies speelde, is het je vast opgevallen dat Barbie's borsten veel steviger waren dan die van je moeder of je oma.

Naarmate je ouder wordt, zal ook jij eraan moeten geloven: je borsten gaan hangen.

Gelukkig is er veel wat je kan doen om dit proces uit te stellen. En voorkomen is wat dat betreft veel makkelijker dan genezen.

Sommige vrouwen krijgen op jonge leeftijd al hangende borsten. Dat kan komen door een verkeerde lichaamshouding, relatief grote borsten vergeleken met de rest van haar lichaam of een overdaad aan risicofactoren.

Als je wilt voorkomen dat je borsten gaan hangen, of als je hier al last van hebt, dan raad ik je aan onderstaande 10 tips goed door te lezen. Er is altijd iets dat je kan doen.

Waarom gaan borsten hangen?

Borsten bestaan voor het grootste deel uit vet. Ze zijn verbonden aan je lichaam met bindweefsel. Dit houdt ze op hun plaats.

Created for the National Cancer Institute, http://www.cancer.gov
bron

 • chevron-right
  Aan de voorkant worden de borsten naar beneden getrokken door de zwaartekracht.
 • chevron-right
  Aan de achterkant worden ze omhoog en naar achteren getrokken, door de positie van de schouderbladen ten opzichte van de onderrug.

De spieren die je borsten indirect hiermee verbinden, doen veel van het werk. De rest wordt gedaan door het bindweefsel waarmee je borsten aan je lijf vast zitten (dit kan elastisch zijn, of wat stugger).

De meeste vrouwen dragen een BH. Die helpt bij het overeind houden van je borsten en neemt daarmee wat werk over van het bindweefsel en de lichaamshouding.

Recentelijk is er in de wetenschap wat discussie over de BH.

Een onderzoek liet zien dat vrouwen die 15 jaar lang geen BH droegen, minder last hadden van hangende borsten.

Maar er zijn ook onderzoeken die deze vondst tegen spreken. Wees dus voorzichtig met het weggooien van al je BH's. Wacht nog maar even totdat er meer onderzoeken zijn, en we zeker weten wat het beste is. 

Zoals je begrijpt zijn er ruwweg drie dingen die je kan doen om te voorkomen dat je borsten hangen:

 • check
  Je lichaam sterker maken (zodat ze de zwaartekracht beter kunnen weerstaan)
 • check
  Voorkomen dat je borsten voortdurend aan de zwaartekracht worden blootgesteld
 • check
  Voorkomen dat je huid gaat hangen, of er overbodig huidweefsel is

Dit laatste heeft weinig met de zwaartekracht te maken. Maar te veel huid bij je borsten zorgt ervoor dat ze een slappe indruk maken. Je kan er strakker uit komen te zien als je een gezonde, elastische huid hebt die op de juiste plaatsen zit.

Dus, wat kan je doen om te voorkomen dat je borsten gaan hangen?

Hier zijn tien tips:


#1 Val langzaam af

Er zijn een aantal goede redenen om een gezond gewicht aan te houden. En ik heb het dan specifiek over redenen om te voorkomen dat je borsten gaan hangen. Want een gezond gewicht is natuurlijk altijd aan te bevelen.

 • chevron-right
  Je borsten bestaan vooral uit vet. 

  Naarmate je zwaarder wordt, gaat een gedeelte van dit vet in je borsten zitten. Er komt meer druk te staan op het bindweefsel waarmee ze aan je lichaam zitten, en de zwaartekracht trekt harder aan dit bindweefsel (en de huid erom heen). Het resultaat is dat ze sneller gaan hangen.

 • chevron-right
  Doordat je borsten groter worden, rekt de huis er omheen op. 

  Als je terug gaat naar een gezond gewicht moet je niet alleen het vet kwijtraken, maar ook de huid er omheen (anders krijg je het gevreesde theezakjes-effect). Het is beter om dit zoveel mogelijk te voorkomen, en als je al overgewicht hebt er vroeg bij te zijn.

 • chevron-right
  Mensen met obesitas hebben vaak (maar niet altijd) een ongezond dieet. 

  Ongezond eten zorgt ervoor dat het bindweefsel en je huid niet de voedingsstoffen binnenkrijgt die nodig zijn om sterk en soepel te blijven. Er staat dus meer druk op dan normaal, en ze krijgen ook nog eens onvoldoende voedingsstoffen. Hierdoor verouderen je borsten sneller.

 • chevron-right
  Mensen met overgewicht sporten minder en hebben een slechtere lichaamshouding. 

  Beide zorgen ervoor dat je borsten sneller gaan hangen. Hoe zwaarder je bent, hoe groter dit probleem is.Denk even aan Georgina Verbaan. Tien jaar geleden was er ophef over haar "sjorzen" die plotseling flink wat cupmaatjes waren gegroeid.Mensen vroegen haar of ze een borstvergroting had ondergaan, maar ze gaf aan dat ze simpelweg wat was aangekomen. Dat gewicht gaat als eerste naar de borsten.

Hoe je afvalt zonder dat je theezakjes krijgt

Buiten het feit dat het hebben van overgewicht zo'n beetje gelinkt is aan alle welvaartsziekten zoals diabetes en hartkwalen, is het dus ook niet goed als jij je borsten sterk en soepel wil houden.

Maar als je in heel korte tijd veel gewicht verliest, lopen je borsten leeg en blijft er veel overbodige huid over.


Daarom moet je met de volgende dingen rekening houden:

 • check
  Val langzaam af. Hoe langzamer het gaat, hoe meer tijd je lichaam krijgt om de overtollige huid af te breken en strak te trekken
 • check
  Focus je niet op minder eten, maar op gezond eten. Hoe meer overgewicht je hebt, hoe meer voordeel je uit deze strategie haalt. Mensen met overgewicht hebben vaak vitamine-tekorten en kunnen hun lijf veel goed doen met gezond eten. Het helpt ook met het soepel en sterk houden van de borsten. Meer hierover lees je in een latere tip
 • check
  Begin met bewegen. Als je veel overgewicht hebt, kan je het beste veel lopen op een dag. Dit is minder belastend dan hardlopen en krachttraining, en is daardoor langer vol te houden. Als activiteit verbrand je er veel calorieën mee, maar belangrijk is dat je lichaam gewend raakt aan beweging. Van daaruit kan je makkelijk overschakelen op hardlopen en krachttraining, als je het grootste gedeelte van de overtollige kilo's kwijt bent 
 • check
  Doe aan een langzame vorm van yoga. Daar leer je om jezelf te stretchen, en krijg je inzicht in hoe je lichaam werkt. Je traint je flexibiliteit, verbetert ondertussen wel lichaamshouding en ontdekt dat het best lekker voelt om rustig in beweging te zijn. Misschien voel jij je wat zelfbewust door je gewicht, maar gebruik dit bewustzijn om op koers te blijven. Bij yoga leer je ook te ontspannen en rustig te blijven als jij je niet helemaal op je gemak voelt, wat weer helpt bij het sporten en afvallen 

#2 Doe aan krachttraining

Dat je borsten hoger en verder vooruit gaan staan als je stevigere borstspieren hebt, is een fabeltje.

De reden dat vrouwen die hun borstspieren trainen stevigere borsten hebben dan vrouwen die dat niet doen, is doordat alle spieren en pezen er omheen worden getraind.

Je borsten stevig houden doe je absoluut door meer te gaan trainen. 

Daarnaast worden door deze oefeningen, door oefeningen voor je rug en schouders je lichaam in de juiste houding gezet. Dat neem je mee als je uit de sportschool vertrekt.

Ik weet dat veel van mijn klantjes als een malle beginnen te sporten, als ik ze dit advies geef. Dat is niet zo erg, maar je moet opletten dat je niet te veel doet en er te vaak mee bezig bent. Er is een punt waarop extra moeite je niets oplevert. En als je te hard gaat, dan raak je uitgeput.

Er zijn drie doelen met krachttraining:

 • check
  Je spieren en het bindweefsel die je borsten dragen zullen verstevigen
 • check
  Je lichaamshouding verbetert waardoor er minder zwaartekracht aan je borsten trekt
 • check
  Stretchoefeningen zullen de boel soepel houden en de huid strak te trekken

Mijn workout om je borsten stevig te houden

1. Je doel is om elke keer iets meer energie te geven dan de keer daarvoor. Je hoeft hier jezelf niet voor uit te putten. Het is beter om 3 oefeningen met concentratie te doen, dan 10 oefeningen totdat je compleet uitgeput bent

2. De voornaamste voordelen zitten niet in veel meer spierkracht, maar in versteviging van pezen, bindweefsel en gewrichten. Dit is een langzaam proces wat je niet kan afdwingen door hard te werken. Consequent naar de sportschool gaan is veel belangrijker

3. De oefeningen zorgen voor een betere lichaamshouding die de aanblik van je borsten verbeteren.

Twee keer per week naar de sportschool gaan is voldoende. Ga niet zo hard dat je uitgeput bent en niet zo zacht dat je niets voelt (het mag best een beetje branden)

Hieronder geef ik je oefeningen die je kan gebruiken. Ik kan niet elke oefening tot in detail uitleggen want ik ben een sekscoach, maar je kan op deze site kijken of het een trainer in je sportschool vragen.

Als je merkt dat een oefening te zwaar is, gebruik dan een simpelere variant. Bij opdrukken kan je bijvoorbeeld beginnen met je opdrukken tegen een muur, dan met je knieën op de grond.

Alle oefeningen herhaal je 3 keer, waarbij je 5-8 keer de oefening uitvoert. Als het te makkelijk voelt, doe je een moeilijkere variant van de oefening. (van opdrukken vanaf je knieën tot opdrukken vanaf de vloer, of opdrukken met je voeten op een verhoging)

Warming up:

 • Draai je schouders los Met deze stretch leer je om je schouderbladen op de juiste manier naar achteren te trekken

Oefeningen voor de voorkant:

 • Draai je schouders los Met deze stretch leer je om je schouderbladen op de juiste manier naar achteren te trekken

Oefeningen voor de achterkant:

 • Optrekken
  Traint je rug en het naar achteren trekken van je schouderbladen
 • Row (zittend bij een machine, of liggend)
  Traint de spieren in je rug en het recht houden ervan. Zorgt voor een rechte houding en meer kracht om tegen de zwaartekracht in te gaan

Stretchen:

 • Naderhand kan je wat oefeningen doen die je eerder in je yogales hebt geleerd

Nogmaals: je borsten bestaan uit vet. Sporten heeft voordelen die zichtbaar zullen zijn na zes maanden tot een jaar en die zitten hem vooral in je lichaamshouding.

Verwacht dus geen wonderen, en wees vooral consequent in hoe vaak je gaat zonder elke keer tot het gaatje te gaan.

De bovenstaande oefeningen zijn goed voor je houding en voor hoe je borsten gepresenteerd worden. Maar je kan altijd meer oefeningen toevoegen voor andere lichaamsgebieden. Bekijk bijvoorbeeld deze workout voor het krijgen van strakke billen. 

Sporten heeft alleen zin als...

...je de rest van de tijd ook op je houding let.

Als je twee keer per week een half uurtje naar de sportschool gaat en er voor de rest van de tijd ineengedoken bij zit, helpt dat niet veel.

Je kan het proces versnellen door veel op je houding te letten: 

 • check
  Rechte rug
 • check
  Schouderbladen naar achteren
 • check
  Ontspannen ademhalen
 • check
  Nek in een neutrale positie (niet naar voren stekend)

Als je voortdurend naar voren zit met je nek, geef je de zwaartekracht meer ruimte om aan je borsten te trekken. Ze gaan automatisch een beetje hangen in die houding.

Als jij je schouderbladen naar achteren trekt en je nek recht houdt, bied je tegengas aan de natuurlijke "pull" van de zwaartekracht. 


#3 Draag een passende BH om hangende borsten te voorkomen

Dit is cruciaal.

Wetenschappers zijn het er niet over eens of je überhaupt een BH moet dragen om te voorkomen dat je borsten gaan hangen. Maar waar ze het wel over eens zijn is dit:

Draag je er één, zorg er dan voor dat deze goed past. Niet te groot, en niet te klein, en niet de verkeerde vorm.

Ga naar een lingeriewinkel van goede kwaliteit en vraag daar advies. Zij kunnen je precies vertellen welke maat en vorm je nodig hebt.

Een BH tijdens het sporten?

Ja! Zeker tijdens het hardlopen.

Als je hardloopt vliegen je borsten alle kanten op. Afhankelijk van hoe groot ze zijn kan dat flinke klappen op het bindweefsel betekenen.

Stretchen is goed, maar herhaaldelijk gewicht er tegen aan gooien zorgt ervoor dat het wordt opgerekt en niet goed terug schiet.

Draag daarom een sport-BH die alles op zijn plaats houdt. Zo weet je zeker dat alles soepel en sterk blijft.


#4 Stop met roken

Ik wil niet doen alsof ik je moeder ben die vindt dat je gezond moet leven. Als jij een sigaretje wilt roken moet je dat lekker zelf weten.

Maar... Goed voor je huid is het niet.

Door roken:

 • Veroudert je huid veel sneller
 • Door vernauwing van je bloedvaten komen voedingsstoffen niet op de juiste plaatsen
 • Wordt het collageen in je bindweefsel aangepast en minder sterk

Door te stoppen met roken kan je voorkomen dat je er jaren ouder uitziet. Gecombineerd met andere manieren om je huid gezond te houden voorkom je dat deze slap en gerimpeld wordt.


#5 Masseer je borsten om ze stevig te houden

Een massage van de huid op en rond je borsten zorgt voor: 

 • Soepelheid
 • Elasticiteit
 • Een goede doorbloeding (veel voedingsstoffen)

Gebruik een hydraterende olie om de huid gezond te houden, zoals kokosolie, massage-olie of druivepitolie. Je kan ook Aloe vera gebruiken. Deze plant helpt ook bij het soepel maken van je huid.

Bij het masseren is het vooral belangrijk dat je de huid soepel en warm maakt. Daar is niet veel kracht voor nodig. Je kan rustig te werk gaan.


#6 Pas op met UV-straling

Je denkt dat in de zon liggen je een mooi kleurtje geeft. En dat klopt.

Maar het zorgt ook voor veroudering van de huid. Deze wordt:

 • Rimpelig
 • Uitgedroogd
 • Minder soepel

Dit is juist wat je niet wil hebben voor het soepel houden van je borsten.

Daarom:

 • check
  Gebruik zonnebrandcrème als je een shirt draagt met een diep hals
 • check
  Ga niet onder de zonnebank. Liever geen kleurtje dan een rimpelige huid
 • check
  Lig niet hele dagen in de zon als je op vakantie gaat, vooral niet op het heetste moment van de dag

#7 Eet gezond

Ik noemde net al dat het heel belangrijk is om te letten op wat je eet als je wil afvallen. Niet in de laatste plaats omdat ongezond eten ervoor zorgt dat je borsten (en het gebied er omheen) niet de juiste voedingsstoffen krijgen.

Je lichaam kan niet sterker, soepeler of glanzender worden als je leeft op koekjes en Coco-cola. Je zult dus gezonder moeten gaan eten. Pas dan heeft sporten effect en heb je de energie om je lichaam in de juiste houding te houden.

Voor je huid is het ook goed. Deze veroudert namelijk sneller als je dieet niet in orde is.

Waar moet je zoal op letten?

 • check
  Eet genoeg dierlijke proteïne. Elke dag een stukje vlees, gevogelte of eieren. Mik op 0,8*je lichaamsgewicht in gram in de hoeveelheid eiwit. Voor een vrouw van 50 kilo is dat dus 40 gram. Hier zit je aan met 150 gram vlees aangevuld met koolhydraten (waar ook een beetje eiwit in zit). Sport je? Maak er dan 1,5* je lichaamsgewicht in gram van. Dan kom je op 75 gram eiwit, wat neerkomt op 200-250 gram vlees, vis of eieren plus koolhydraten.
 • check
  Eet vette vis, twee keer per week. Denk aan zalm, haring of makreel. De olie in deze vis is goed voor je huid.
 • check
  Eet veel groenten, zoveel als je kan. Neem daarnaast een multivitamine die je beschermt tegen eventuele tekorten.
 • check
  Focus je niet op superfoods en drink geen sapjes, behalve eens per week als je het erg lekker vindt.
 • check
  Vermijd vet niet. Het is moeilijk om een gezonde huid te houden als je de bouwstenen niet binnenkrijgt. Gezonde vet-bronnen voor je huid zijn: kokosolie, boter, dierlijke vetten en visolie. Minder gezond zijn plantaardige vetten, en dan met name omega-6 vetten. Eet niet vegetarisch. je krijgt hiermee onvoldoende proteïne binnen van de juiste producten.
 • check
  Trek soep van kippen en koeienbotten. Dit zit vol collageen en andere bouwstoffen voor je huid en bindweefsel. Eet dit 2 tot 3 keer per week. 1 keer een grote pan maken en je hebt de rest van de week soep. (op de dag zelf warm je het op, spinazie er in, tomaatje er in, zout en peper)
 • check
  Vermijd zoete rommel en ongezonde snacks. Zo wordt gezond eten veel makkelijker. Krijg je trek? Eet dan een gezonde maaltijd, bestaande uit koolhydraten met veel vezels, eiwit en groenten. Daarna heb je geen honger meer, en laat je het snoep vanzelf staan. Vergelijk dit met wanneer je het snoep eerst eet, en dan nog steeds "ruimte" hebt voor een gewone maaltijd.

"Het Meesterminnares Principe"

Hiermee kun je voorlopig wel vooruit. Als je mijn tips consequent opvolgt, zul je vanzelf het verschil merken. Het zal niet alleen beter ogen, maar ook beter aanvoelen. 

Naast de bovenstaande tips heb ik ook nog iets anders leuks voor je. Wil je naast die mooie stevige borsten ook de droomvrouw van je man in bed worden?

De beste manier om dit te doen is door mijn Meesterminnares Principe te gebruiken.

Hierin leer je de 5 grootste afknappers van vrouwen in bed. Maar nog veel belangrijker, je leert in 5 stappen hoe je deze fouten vooral niet maakt. Dit geeft je een grote voorsprong op andere vrouwen.

Wil jij weten hoe jij zijn droomvrouw in bed wordt door deze fouten niet te maken?

Laat mij het dan gratis en privé met je delen.

Laat hieronder je e-mailadres achter en ontvang het Meesterminnares Principe.

Groeten,

Luuk

Picture of Over Luuk Zwart
Over Luuk Zwart

Hoi, ik ben Luuk Zwart. Mijn doel is om 1.000.000 vrouwen te helpen een gezonder en gelukkiger seksleven te hebben. Sinds 2015 heb ik daarnaast ook mannen gecoacht om betere minnaars te worden. Nu geef ik ook advies aan vrouwen. Je kan mijn cursus 'Lippen Van Liefde' hier bestellen'.

Populairste artikelen:

Inhoudsopgave

Copyright 2023 | Meesterminnares.nl – Luuk Zwart – Meesterminnaar B.V.

>