6 Tips Om Een Lage Seksdrive Als Vrouw Te Verhogen

Een lage seksdrive als vrouw kan van grote invloed zijn op je relatie. Vooral als jij en je partner niet op hetzelfde niveau zitten.

Waarom je libido zo laag is kan verschillende oorzaken hebben. 

In dit artikel geef ik verschillende oorzaken van een lage seksdrive. Tevens leer je natuurlijk hoe je deze op kunt lossen.  

More...

Maar eerst:

Waarom als vrouw je potentie verhogen?

De seksdrive van de man verschilt erg van die van de vrouw. Jullie pieken beide op een andere leeftijd. 

Bij mannen is het zo dat hun libido piekt rond hun 20e levensjaar. Bij vrouwen ligt dit tussen de 30 en 40 jaar. En ergens daartussen zitten jullie dus op een redelijk gelijk niveau. 

Nu is dit natuurlijk niet voor iedereen het geval. Er zijn relaties waarin de vrouw een hogere seksdrive heeft, maar geloof mij als ik zeg dat dit er maar weinig zijn. 

Jij bent in ieder geval niet op dit artikel beland omdat je een hoog libido hebt. Anders zit je hier wel echt verkeerd... 

Een lage seksdrive als vrouw hebben is erg vervelend. En er zijn veel vrouwen die er last van hebben. Je bent dus niet alleen...

En als je denkt dat je er niks aan kunt doen dan heb je het mis. 

Het hebben van een lage seksdrive als vrouw is zeker iets waar je wat aan kunt doen. De kans is zelfs vrij groot dat een lage seksdrive door bepaalde dingen in je leven komt die je heel simpel kunt voorkomen

In dit artikel krijg je daarom  6 tips om je seksdrive snel te verhogen zodat jouw seksleven en die van je man er niet onder hoeft te lijden. 

#1 Relax

Ja ik weet het...

...dit is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan. 

Maar wat je moet weten, is dat stress één van de grootste oorzaken is van een lage seksdrive als vrouw (en man).

Stress is eigenlijk nergens goed voor. 

Wanneer je stress in je leven ervaart dan maakt het lichaam het anti-stress hormoon cortisol aan. Je zou denken dat dat goed is, maar hoe meer cortisol er in je bloed zit hoe minder testosteron of oestrogeen er in het lichaam wordt aangemaakt.

En die laatste twee zijn belangrijk voor je seksdrive.

Hoe vermijd je stress?

Dat is een goede vraag...

Stress kan vanuit verschillende dingen in je leven komen. Denk hierbij aan je:

 • Baan
 • exclamation-triangle
  Sociale leven
 • exclamation-triangle
  Financiële situatie
 • exclamation-triangle
  Relatie

Zoek uit waar het vandaan komt en los  het op. Hoe meer stress je ervaart, hoe minder zin in seks je hebt.

Ik kan je voor alle bovenstaande punten wel adviezen gaan geven over hoe je dit op moet lossen, maar ik ben enkel sekscoach dus dat lijkt mij niet verstandig. 

"Waarom is stress van zo'n grote invloed op mijn lage seksdrive Luuk?"

Stress betekende vroeger (toen wij nog oermensen waren) dat er gevaar op de loer lag. En wanneer er gevaar heerst, is het laatste waar je aan denkt "het hebben van seks". Je moest immers je eigen leven en misschien wel die van je familie behoeden voor wilde dieren of andere stammen. Intiem zijn stond dus als laagst op je lijstje.


#2 Verander je levensstijl

Waar het bovenstaande soms lastig is om uit te zoeken waar de stress vandaan komt, is het veranderen van je levensstijl omdat je ongezond leeft waarschijnlijk makkelijker. 

Want waar stress je mentale gezondheid aantast, tast het hebben van een ongezonde levensstijl je lichamelijke gezondheid aan. 

En je lichamelijk gezondheid speelt ook een belangrijke rol bij je hormoonhuishouding. 

Wat versta ik onder een ongezonde levensstijl:

 • Het hebben van overgewicht
 • exclamation-triangle
  Te weinig bewegen
 • exclamation-triangle
  Slechte of te weinig slaap krijgen
 • exclamation-triangle
  Teveel gebruik van drank of drugs

Volgens het CBS blijkt namelijk dat bijna de helft van de mensen in Nederland TE zwaar is. En dat bijna 15% van de bevolking obesitas heeft. Ja dat lees je goed...

...dat zijn keiharde cijfers over de gezondheid in Nederland. 

En ondertussen iedereen maar klagen dat de gezondheidszorg steeds duurder wordt. 

Het hebben van overgewicht heeft zowel een psychologisch als fysiologisch effect op je lichaam:

 • Fysiologisch: Door overgewicht maak je meer "sex hormone binding globulin (SHBG)" aan en dit bindt aan testosteron waardoor het je lage seksdrive niet kan verhogen. 
 • arrow-right
  Psychologisch: De meeste vrouwen zijn niet tevreden met hun lichaam wanneer ze overgewicht hebben waardoor ze zichzelf minder aantrekkelijk vinden. Hierdoor hebben ze minder zin in seks. Seks heb je nu eenmaal in je nakie en dan is je lichaam overduidelijk zichtbaar. 

Sporten en je seksdrive

Maar naast overgewicht kan sporten ook zeker helpen om je lage seksdrive te verhogen als vrouw. 

Sporten maakt mensen gezonder en gelukkiger. Het heeft op erg veel vlakken een positief effect op je gezondheid:

 • check
  Sporten zorgt voor minder stress in je leven. Je kunt je hoofd leeg maken en er komen endorfines vrij tijdens het sporten waardoor jij je gelukkiger voelt. Ook verlaagd het op de lange termijn het cortisol in je bloed.
 • check
  Sporten zorgt er voor dat je makkelijker gewicht verliest. Hierdoor maak je minder SHBG hormoon aan en de kans is groot dat je lekkerder in je vel zit doordat je er beter uit gaat zien.
 • check
  Sporten zorgt ervoor dat je lichaam meer testosteron aan maakt. Testosteron is ook voor vrouwen een hormoon dat een rol speelt in je seksdrive. 

Die laatste gebeurt met name wanneer je sporten doet waarbij spiermassa kweken het doel is. Voor spieropbouw is namelijk groei nodig en testosteron is een hormoon dat voor groei zorgt. En meer testosteron betekent een hogere seksdrive. 

Weinig slaap en je lage seksdrive

Tijdens je slaap maak je de meeste testosteron en oestrogeen aan. 

Dat houdt automatisch in dat wanneer je weinig of slecht slaapt, dat je minder van bovenstaande hormonen aanmaakt. 

Daar komt nog eens bij dat wanneer je slecht slaap je cortisolspiegel in het bloed hoger is. En hierboven heb je al geleerd dat cortisol je testosteron doet dalen. 

Slecht slapen komt natuurlijk ergens vandaan. De meeste mensen slapen slecht wanneer ze stress ervaren. Oorzaak en gevolg kunnen hier dus ook omgedraaid zijn.

Echter is er geen verschil voor je lichaam:

 • Ervaar je stress dan maak je meer cortisol aan waardoor je vaak slechter slaapt.
 • exclamation-triangle
  Slaap je slecht dan maak je meer cortisol aan waardoor je meer stress ervaart. 

Het kip of het ei verhaal. Maar beide hebben in ieder geval een negatief effect op je testosteron- en oestrogeenspiegel. 


#3 Warm elkaar op 

De tips hierboven hebben beide te maken met je levensstijl. Heb je deze op orde? Dan wordt het tijd om meer energie in je relatie/ liefdesleven te steken.

Keer op keer is namelijk gebleken dat je lage seksdrive verhoogt als vrouw wanneer jij en je partner elkaar goed opwarmen.

En met opwarmen heb ik het niet alleen over voorspel. 

Gemiddeld genomen heeft een man maar 5 minuten nodig om klaar te komen. Een vrouw heeft gemiddeld genomen 20 minuten nodig om klaar te komen. Je snapt dus wel dat voorspel voor jouw erg belangrijk is. 

Kijk. Af en toe een vluggertje is niet erg. Maar wanneer de sleur in de relatie komt, gebeurt het al snel dat een man alleen aan zijn trekken komt en niet aan jou denkt. Dan snap ik dat je op den duur helemaal geen behoefte meer aan seks hebt. 

Hoe je dit voorkomt?

Warm hem op, zodat hij jou ook zeker op zal warmen. En dit begint al over de telefoon als hij bijvoorbeeld op zijn werk is. Hiervoor kun je dirty talk gebruiken. 

Denk aan de volgende zinnen:

 • "Ik heb zin in je."
 • arrow-right
  "Ik hoop dat je klaar voor me bent."
 • arrow-right
  "Ik heb zin om je straks op alle gevoelige plekken te kussen en likken (hiermee insinueer dat je lang voorspel gaat hebben)"

Bij thuiskomst

Zodra je man thuiskomt heeft hij waarschijnlijk alleen nog maar oog voor jou. Bouw het dan langzaam op. Zorg dat je een mooi pakje aan hebt waar hij gelijk hitsig van wordt en begin met het ellenlange voorspel. 

Het vrouwelijk lichaam is een groot raadsel voor hem. Hij wil je zo goed als het kan plezieren, maar vaak weet hij niet hoe.

Door geluiden te maken en dirty talk toe te passen, kun je hem het gevoel geven dat hij weet waar hij mee bezig is. En dat is al heel wat.

Als je dat combineert met het geven van opdrachten leer je hem hoe hij je moet plezieren. Hij vindt dat alleen maar prettig.

Maak (overdreven) geluid als je iets lekker vindt. Wordt stiller als hij "kouder" wordt

Zeg rustig "ietsje naar links, nee, ietsje nog, ja, daar, daar, daar." Dit sturen is gek genoeg ook opwindend voor hem

Keer op keer is gebleken dat des te langer ik en andere mannen over voorspel doen, hoe meer de dame in kwestie zin in seks krijgt. Zowel in het moment als voor toekomstige sessies.

Heeft het bovenstaande er nog niet voor gezorgd dat hij langer aan voorspel moet doen? Laat hem dan dit artikel lezen. 


#4 Slik je medicijnen?

Medicijnen zijn niet mijn favoriete onderwerp om over te schrijven.

 • Over het algemeen hebben ze namelijk geen positieve invloed op je seksleven. 

Ik snap best dat je medicijnen nodig hebt om bepaalde ziekten te overleven of je leven draaglijker te maken. 

Maar verschillende soorten medicijnen kunnen je minder zin in seks geven. Waar ik dan weer iets minder vrolijk van word. 


Een voorbeeld van zo'n medicijn is antidepressiva. In Nederland slikken maar liefst 1 miljoen mensen antidepressiva en één van de meest voorkomende bijwerkingen zijn seksuele stoornissen.

Hoe krijg je een lage seksdrive? Doordat je minder testosteron en oestrogeen aanmaakt. 

Voor een man geldt dat hij moeite kan krijgen met zijn erectie en vrouwen krijgen er over het algemeen een lager libido van. Beide helpen je seksleven niet op weg. 

Welke medicijnen hebben een invloed op je seksdrive?

Met name antidepressiva en antipsychotica blijken dit effect te bewerkstelligen. Hierbij moet je denken aan:

 • SSRI's
 • arrow-right
  Benzodiazepines
 • arrow-right
  TCA's
 • arrow-right
  Medicatie tegen bipolaire stoornis

Maar er zijn ook andere grootste boosdoeners die je testosteronspiegel verlagen:

 • Corticosteroïden (die helpen tegen ontstekingen)
 • exclamation-triangle
  Opiaten (pijnstillers zoals morfine)
 • exclamation-triangle
  Bloeddruk medicatie
 • exclamation-triangle
  Diabetes medicatie (met name gliclazide)
 • exclamation-triangle
  Middelen tegen maagzuur (cimetidine)
 • exclamation-triangle
  Middelen tegen haaruitval (finasteride en dutasteride)
 • exclamation-triangle
  Cholesterol verlagende middelen (statines)
 • exclamation-triangle
  Antischimmelmiddelen (ketoconazol) 
Bovenstaande medicijnen zorgen er in ieder geval niet voor dat je meer zin in seks krijgt. 

Heb je echt minder zin in seks sinds het gebruik van één van deze medicijnen dan is het zeker de moeite waard om met je huisarts of apotheker in gesprek te gaan en te kijken naar de mogelijkheden voor andere medicijnen

Veel van bovenstaande welvaartsziektes zoals diabetes, een te hoog cholesterolgehalte, een te hoge bloeddruk en depressies kunnen voorkomen of genezen worden door een gezonde levensstijl. Als je hier open voor staat, dan is medicatie op den duur niet meer nodig. 

Let op: Stop nooit zomaar met je medicatie omdat je dit graag wilt. Dit moet je altijd eerst overleggen met je huisarts. 


#5 Ga vaker masturberen

Als je iets niet vaak doet, dan wordt je er minder goed in en krijg je minder zin om die "specifieke taak" te doen. De kans bestaat zelfs dat je er tegenop gaat kijken. 

Dit geldt vaak voor veel dingen. Zo ook voor seks. 

Hoe minder vaak je het doet, hoe minder vaak je er zin in krijgt. Verleren kun je het natuurlijk nooit net zoals met fietsen en autorijden, maar je gaat er wel steeds meer tegenop kijken hoe langer je het niet doet. 

Daarom ook mijn volgende tip:

Ga vaker masturberen

Jezelf een orgasme geven kan er namelijk voor zorgen dat je weer meer zin in seks krijgt. Je zet de boel weer even op gang. 

Sluipt het erbij in?

Dan plan je het maar in. Hetzelfde geldt eigenlijk voor de seksuele avontuurtjes met je vriend. Wanneer iets er niet van komt, dan plan je het in. Dat is de enige mogelijkheid om aan dingen toe te komen. 

 • check
  Jullie dateavond plannen jullie in
 • check
  Uiteten gaan plannen jullie in
 • Dus waarom plannen jullie seks niet in?
 • exclamation-triangle
  Waarom plan jij je eigen verwenmomentjes niet in?

Plan ze in en maak er een leuke avond van. Zet de juiste muziek aan, breng je kamer op temperatuur en lees een spannend verhaal. Je kunt zelf zo ver gaan als je wilt. 

Voor je het weet komt je libido terug en weet je vriend niet wat hem overkomt. 


#6 Stop met anticonceptie

Dit medicijn wil ik graag even apart benoemen. 

Anticonceptie is voor mannen en vrouwen een hele uitkomst geweest.

Vrouwen hadden eindelijk controle over hun zwangerschappen. Wat natuurlijk erg fijn is. Hierdoor kon de vrouw eindelijk achter dat aanrecht wegkomen en aan een studie of een carrière beginnen en daarnaast ook nog gewoon seks hebben. 

Je libido hoefde er niet onder te lijden als je voor je baan koos.

Voor mannen is het met name erg fijn doordat ze (na het checken op SOA's) geen condooms meer hoefden te dragen wat de ervaring van seks zeker beter heeft gemaakt. 

Maar er hangen niet alleen maar positieve kanten aan de pil. Onderzoek laat namelijk zien dat 20% van de vrouwen na het slikken van de pil voor 6 maanden, minder zin in seks hadden. 

Hoe zit dit precies?

Wat de pil doet, is je lichaam laten denken dat je zwanger bent. Hierdoor is er geen eisprong meer en kun je dus niet zwanger worden.

De pieken en dalen van je hormoonspiegels worden hierdoor afgevlakt. Hierdoor heb je minder zin in seks. 

Best logisch ook. Wanneer je zwanger bent, kun je jezelf niet voortplanten, dus wat voor evolutionair voordeel heb je als vrouw als je libido dan hoog is? Niet. 


De pil kan er dus voor zorgen dat je een lage seksdrive hebt. Door met de pil te stoppen is de kans groot dat je weer meer zin in seks krijgt als vrouw.

Maar je moet dit wel enkele maanden volhouden. Je hormoonspiegels moeten namelijk eerst stabiliseren voordat je dit verschil merkt. Stop daarom eerst 3 maanden met anticonceptie. Pas daarna weet je of dit geholpen heeft.

Let op: Vergeet vervolgens niet seks te hebben met een ander voorbehoedsmiddel. Anders heb je straks een gezin met 10 kinderen. Gezellig, maar ongepland is dit minder fijn. 

"Het Meesterminnares Principe"

Je seksdrive als vrouw verhogen kan lastig zijn. Pas één voor één mijn tips toe om erachter te komen waar het probleem ligt.

Heb je het probleem gevonden? Dan wordt het tijd om je nachtelijke avontuurtje wat spannender te maken. Daarvoor heb ik iets leuks voor je geschreven:

Ook wel het Meesterminnares Principe genoemd.

Hierin heb ik de 5 meest voorkomende fouten bij vrouwen voor jou op een rijtje gezet. Niet alleen leer je welke dit zijn maar ook hoe je deze voorkomt.

Het zal nog geen 15 minuten duren om het door te nemen. Eenmaal doorgenomen? Dan zul je automatisch in de top 3 van elke man belanden.

Laat hieronder je e-mailadres achter zodat je het gratis en privé kunt downloaden.

Groeten,

Luuk

Luuk Zwart
 

>

Send this to a friend