Op Deze Leeftijd Zit Je Op Jouw Seksueel Hoogtepunt

Inhoudsopgave

OP DEZE LEEFTIJD ZIT JE OP JOUW SEKSUEEL HOOGTEPUNT

Mannen en vrouwen van alle leeftijden vragen zich af of hun behoefte aan seks afwijkt van de norm.

Of het nu is omdat ze weinig of veel zin hebben: iedereen wil weten wat de rest van Nederland doet.

Gelukkig is er veel wetenschappelijk onderzoek naar het seksuele hoogtepunt van mannen en vrouwen gedaan. In dit artikel vertel ik je er alles over. Ook over wanneer jouw libido op zijn hoogst zal zijn.

More...

Hoe weet je wanneer je seksuele hoogtepunt optreed?

Seksueel hoogtepunt. Het klinkt als een flauw woordgrapje. Maar in feite is het een verwarrend begrip over hoe mensen hun seksualiteit ervaren.

Als een vrouw verzucht dat ze nu wel eens haar seksuele hoogtepunt zou willen bereiken, leg ik haar altijd uit dat je dit zelf in de hand hebt. Door te leren hoe je meer of betere seks kan hebben, bijvoorbeeld.

Andere vrouwen vertellen me dat ze het lastig vinden dat ze voortdurend zo geil zijn. Zij vragen me of het ooit minder wordt.

Wat ik beide vrouwen vertel, leer ik je zometeen.

Je seksuele hoogtepunt: wat wordt er mee bedoeld?

Als je me vraagt: "Wanneer beleven vrouwen hun seksuele hoogtepunt?" Dan kan ik daar verschillende antwoorden op geven.

Je kan namelijk kijken naar verschillende factoren die allemaal op een andere manier de vrouwelijke seksdrift meten:

 • Hoe vaak getrouwde vrouwen seks hebben door de jaren heen
 • Wanneer vrouwen meer seksuele fantasieën krijgen
 • Wanneer ze sterker reageren op aanrakingen en opwinding
 • Wanneer de sekshormonen op zijn hoogst zijn
 • Wanneer de vruchtbaarheid het grootst is
 • Wanneer vrouwen het meest open staan voor seks buiten een relatie
 • Wanneer vrouwen het meeste zelfvertrouwen in de slaapkamer rapporteren
 • Wanneer vrouwen zich het meest aantrekkelijk voelen

Al deze factoren kan je onder "het seksuele hoogtepunt" scharen. Maar de resultaten bij deze verschillende onderzoeken variëren enorm.

Zo hebben getrouwde vrouwen meer seks tussen de 18-24 dan in de periode daarna. Terwijl daarna juist hun zelfvertrouwen in de slaapkamer toeneemt.

In dit artikel bespreek ik alle relevante onderzoeken op dit vlak. En daarvoor gaan we terug in de tijd. 

#1 Op welke leeftijd reageren mannen en vrouwen het sterkste op opwinding?

Nog geen zestig jaar geleden was het een behoorlijk taboe om over seksualiteit te schrijven.

De beroemde seksonderzoeker Kinsey kon het niets schelen. Hij begon in de jaren 50 boeken te publiceren over dit onderwerp. Bijvoorbeeld zijn beroemde "Sexual behavior in the human female". 

Hierin schreef hij over de verschillen in sekshormonen tussen mannen en vrouwen: 

 • Mannen hebben testosteron
 • Vrouwen hebben oestrogeen

Dit is een versimpeling. Zowel mannen als vrouwen hebben testosteron en oestrogeen. Maar mannen hebben veel testosteron en weinig oestrogeen, en vrouwen andersom. 

Het mannelijke geslachtshormoon testosteron piekt rond zijn 18de. Daarna neemt het heel langzaam af.

Bij vrouwen piekt het rond het 30ste levensjaar. Dan zwakt het af tot de menopauze, die tussen het 40ste en 50ste jaar kan beginnen. En dan klapt het helemaal in elkaar.

Waarom is de concentratie van geslachtshormonen zo belangrijk? 

 • Veel testosteron maakt dat een man enorm veel behoefte krijgt aan het jagen op leuke vrouwen
 • Veel oestrogeen maakt dat vrouwen veel sterker reageren op aanraking en op andere signalen dan dat er gelegenheid is om seks te hebben

De geslachtshormonen zorgen ervoor dat mannen en vrouwen sneller hun kans grijpen als seks in het verschiet ligt. Op de hormoonpiek zegt het lichaam wat vaker "ja". Maar zoals je bij het volgende punt zal zien, hoeft dit geestelijk niet altijd het geval te zijn.

#2 Op welke leeftijd voelen vrouwen zich het meest aantrekkelijk?

Het is verleidelijk om op basis van de onderzoeken naar hormonen te zeggen dat vrouwen seksueel pieken rond hun dertigste. Maar dat is maar één kant van het verhaal. Net zo belangrijk als de hormonen is hoe een vrouw zich over zichzelf voelt als ze seks heeft.

Hier zijn verschillende onderzoeken naar gedaan. Een voorbeeld is een enquête naar het subjectieve gevoel van aantrekkelijkheid gekoppeld aan leeftijd.

 • Een derde van alle vrouwen krijgt een vroege menopauze (rond de 40). Hiervan voelt de helft zich erg onaantrekkelijk.
 • De meest gevoelsmatige aantrekkelijke jaren zijn wanneer een vrouw in de twintig is.

Dit is geen wetenschappelijk onderzoek, maar een enquete van een vitaminebedrijf dat ongetwijfeld veel pilletjes wil slijten.

Dat gezegd hebbende: dat vrouwen door hun hormonen veel behoefte hebben aan seks als ze begin de dertig zijn, wil niet zeggen dat zij zich ook het meest aantrekkelijk voelen.

En hoewel er veel vrouwen zijn die juist heel opgewonden zijn na de menopauze, hoeft dit niet gepaard te gaan met een gevoel van aantrekkelijk zijn.

#3 Op welke leeftijd piekt tevredenheid?

Uit onderzoek blijkt dat naarmate vrouwen ouder worden, ze meer tevredenheid ervaren in bed. Ook al neemt hun verlangen aan seks af. 

Een groot aandeel van de onderzochte oudere vrouwen (67%) rapporteerde vaak of altijd orgasmes te krijgen. Dit gaat om vrouwen van in de 60. Dat laat maar zien dat zij hun lichaam goed kennen. En ondanks een gebrek aan verlangen enorm van seks kunnen genieten.

#4 Op welke leeftijd piekt vruchtbaarheid?

De vruchtbaarheid van een vrouw piekt begin 20 en neemt daarna af. Er is alleen weinig verschil tussen vrouwen boven de 25 en onder de 40. Daarna wordt het steeds lastiger.

Het is dus het makkelijkst om zwanger te worden als je begin twintig bent.

En hoe zit het met mannen?

Nee, mannen kunnen niet zwanger worden maar jou wel zwanger maken. En tot hun 40ste zijn ze erg vruchtbaar. Daarna neemt de kwaliteit van hun sperma wat af. Ze produceren er minder van. Maar ook een oudere man kan je zwanger maken. 

Er zijn aanwijzingen dat zwanger worden van een oudere man kan leiden tot een hogere kans op autisme voor het kindje. Maar het gaat hier om één studie. En verder is er weinig bewijs dat kinderen van oudere papa's afwijkingen vertonen dan van jongere papa's.

#5 Op welke leeftijd piekt seksfrequentie?

Er zijn verschillende manieren waarop je kan meten hoe vaak iemand seks heeft.

Bij mannen wordt dit gedaan door te kijken naar het aantal orgasmes. Ze pieken in hun tienerjaren en als ze begin twintig zijn neemt het af naar een steady drie per week. Ze kunnen zelfs seksueel actief blijven als ze bejaard zijn (en doen dat meestal ook). 

Als je kijkt naar hoe vaak mannen en vrouwen die getrouwd zijn daadwerkelijk aan het vrijen zijn, zie je iets anders.

 • Getrouwde stellen hebben tussen hun 18de en 24ste het vaakst meer dan 4 keer per week seks. Dit gaat echter om maar een vijfde van de koppels. Bij de meeste jonge koppels is het 2-3 keer per week.
 • Vanaf hun 25ste heeft ongeveer de helft wekelijks tot een paar keer per maand seks.
 • Vanaf hun 50ste heeft 20% van de stellen geen seks meer. Na hun zeventigste is dit gestegen naar meer dan de helft.

Het probleem met dit soort onderzoeken is wel dat stellen dit zelf moeten opgeven. Er zit geen onderzoeker naast in de slaapkamer. Het is dus niet in te schatten: 

 • Hoe eerlijk de respondenten zijn. Er is gesuggereerd dat hoe ouder mensen worden, hoe meer ze overdrijven.
 • Hoe goed hun geheugen is. Mensen maken vaak onder- of overschattingen.

Dat gezegd hebbende: de trend is relatief sterk. Je hebt minder seks naarmate je ouder wordt. Qua frequentie is er bij getrouwde stellen een duidelijke piek als ze jong zijn.

#6 Hoe lang gaan mannen en vrouwen met seks door als ze ouder worden?

 • Mannen blijven doorgaan. Hoe oud ze ook zijn, ze blijven seks hebben en orgasmes houden. Het wordt minder, maar het gebeurt nog steeds.
 • Als mannen getrouwd zijn, is het effect wel een stuk minder.
 • Vrouwen stoppen veelal met seks na de menopauze.

De redenen voor mannen en vrouwen om met seks te stoppen zijn verschillend. De frequentie voor vrouwen neemt vaak af omdat het aantal weduwes toeneemt. Mannen stoppen vaak alleen met seks als hun lichaam het niet meer toestaat. 

Dit begint wel te veranderen. Doordat de seksuele normen vroeger anders waren, was het normaal voor vrouwen om na de dood van hun partner te stoppen met seks.

Maar doordat het aantal scheidingen is geëxplodeerd en de normen heel anders zijn, is daar nu geen sprake meer van.

Wat echter grappig is, is dat de hoeveelheid seks niet samenhangt met tevredenheid.

Dat niet alleen: mensen rapporteren heel vaak dat de seks die ze met hun huidige partner hebben de beste seks van hun leven is.

Meer is dus niet per se beter, en door de loyaliteit aan de partner (of blindheid door alle hormonen die tijdens seks vrij komen) zijn mensen net iets te positief. 

#7 Op welke leeftijd zijn vrouwen het meest comfortabel met hun seksualiteit?

Tussen hun 27ste en 45ste hebben vrouwen vaker een positieve houding ten opzichte van one night stands of scharrels, volgens dit artikel.

Ze voelen zich zelfverzekerder en hebben er minder moeite mee. Daarnaast hebben ze vaker seksuele fantasieën.

Merk op dat dit dus samenhangt met de oestrogeenpiek. Hoewel jonge getrouwde stellen minder seks hebben, wordt het voor vrouwen die vrijgezel zijn wat makkelijker als ze boven de 27ste zijn om achter de seks aan te gaan die ze echt willen.

Wanneer piekt jouw libido?

Heel veel cijfertjes. Maar wat betekent het?

Dat dit de trends zijn, wil niet zeggen dat je hier ook mee te maken krijgt. Genoeg van mijn clienten vertellen hoe geil ze de hele dag zijn, ondanks hun menopauze. Of jonge vrouwen die bij me komen omdat ze maar niet nat kunnen worden of geen seksdrang hebben.

De cijfers hierboven zijn de trend. Maar ze bespreken onvoldoende wat overblijft.

Je hoeft niet bang te zijn dat je abnormaal bent als je afwijkt van de norm. Je hoeft ook helemaal niet je best te doen om seks te hebben volgens die norm. Je moet vooral doen waar jij (en je eventuele partner) zich goed bij voelen. 

"Het Meesterminnares Principe"

Dat de seksuele piek op verschillende manieren gemeten kan worden, is inmiddels duidelijk. En dat deze dan ook nog eens verschilt van persoon tot persoon, is ook duidelijk. 

​Maar heb jij eenmaal de juiste persoon gevonden dan zul je zien dat er aan seks geen tekort is;) Wil jij vervolgens dat hij de seks met jou nooit meer vergeet en dat jij zijn hart verovert?

De beste manier om dit te doen is door mijn Meesterminnares Principe te gebruiken.

Hierin leer je de 5 grootste afknappers van vrouwen in bed. Maar nog veel belangrijker, je leert in 5 stappen hoe je deze fouten vooral niet maakt. Dit geeft je een grote voorsprong op andere vrouwen.

Wil jij weten hoe jij zijn droomvrouw in bed wordt door deze fouten niet te maken?

Laat mij het dan gratis en privé met je delen.

Laat hieronder je e-mailadres achter en ontvang het Meesterminnares Principe.

Groeten,

Luuk

Picture of Over Luuk Zwart
Over Luuk Zwart

Hoi, ik ben Luuk Zwart. Mijn doel is om 1.000.000 vrouwen te helpen een gezonder en gelukkiger seksleven te hebben. Sinds 2015 heb ik daarnaast ook mannen gecoacht om betere minnaars te worden. Nu geef ik ook advies aan vrouwen. Je kan mijn cursus 'Lippen Van Liefde' hier bestellen'.

Populairste artikelen:

Inhoudsopgave

Copyright 2023 | Meesterminnares.nl – Luuk Zwart – Meesterminnaar B.V.

>