7 Bizarre Mythes Over Mannen Die Vreemdgaan Ontrafeld

Inhoudsopgave

BIZARRE MYTHES MANNEN ONTRAFELD

Dat mannen vreemdgaan is geen geheim.

Maar hoe vaak doen ze dit en bovenal:

Waarom gaan mannen überhaupt vreemd??

In dit artikel kom je te weten welke mythes over vreemdgaan waar zijn, en welke onzin.

More...

In dit artikel leer je:

 • check
  Waarom mannen vreemdgaan
 • check
  Hoeveel procent van de mannen, en hoeveel procent van de vrouwen vreemdgaan
 • check
  Of mannen zich schuldig voelen na het vreemdgaan
 • check
  Welke 7 mythes er zijn over vreemdgaan (en welke daarvan echt waar zijn)
 • check
  Waar mannen eigenlijk altijd naar op zoek zijn (nee, dan bedoel ik geen seks maar iets anders)
 • check
  Met welke simpele oplossing je vreemdgaan kunt voorkomen
 • check
  Welke rol de evolutie speelt in het overspelige gedrag van mannen
 • check
  De tip voor als het vaker voorkomt
 • check
  Welke signalen erop wijzen dat hij vreemdgaat

Maar eerst:

Mannen die vreemdgaan. Een pijnlijk onderwerp​

Vreemdgaan is geen leuk onderwerp om over na te denken. Zeker niet wanneer je het net hebt meegemaakt. Of wanneer je vermoedt dat hij vreemdgaat.

Je zult denken dat hij niet meer van je houdt, niet om je geeft of je niet respecteert. Daardoor voel je je erg gekwetst en vind je hem (of alle mannen) een klootzak.

Maar vaak ligt het niet eens aan jou.

Waarom gaat hij vreemd

In dit filmpje worden een aantal van die redenen uitgelegd:

De cijfers

Uit een Nederlandse survey blijkt dat 48% van de mannen ooit wel eens is vreemdgegaan. Daarintegen: vrouwen zijn ook niet ontschuldig. 43% van de vrouwen geeft (schoorvoetend) toe wel eens een verhouding te hebben gehad.

Uit dit onderzoek blijkt ook, dat hoewel de cijfers dicht bij elkaar liggen, mannen het vreemdgaan vaak bewuster opzoeken dan vrouwen, bijvoorbeeld via internet.

Een onderzoek doen naar vreemdgaan is natuurlijk lastig, aangezien de kans dat mensen tijdens het onderzoek liegen erg groot is. 

Er zijn dan ook zoveel verhalen over mannen die vreemdgaan en zoveel onderzoeken met verschillende cijfers: soms zie je door de bomen het bos niet meer. Echter, er bestaan ook nog een heleboel mythes over mannen die vreemdgaan.

Die heb ik voor jou gefilterd. In deze blog zullen er 7 van deze bizarre mythes worden ontrafeld. 

Disclaimer: Neem alles met een korreltje zout. Ik zal een aantal statistieken noemen die zo dicht mogelijk bij de waarheid zitten, maar 100% accuraat kunnen ze niet zijn. Ook bij de conclusies van evolutie psychologen is het verstandig om niet alles als absolute waarheid aan te nemen.


#1: Hij gaat vreemd voor de seks

Dit is dus niet altijd waar. Sterker nog, deze mythe klopt in de meeste gevallen niet. Uit het onderzoek van Neuman blijkt dat slechts 8% vreemdgaat om de seks.

Daarintegen blijkt dat 48% van de mannen vreemd gaat omdat ze emotioneel ontevreden zijn.

Hetgeen wat bij mannen nogal groot is

Mannen hebben een erg groot ego. Ze willen dan ook graag dat dat ego wordt gestreeld. Hij wil het gevoel hebben dat hij de held is in de relatie en dit bevestigd krijgen. 

Als jij hem:

 • Niet meer begeert
 • Je niet laat blijken dat je hem nog aantrekkelijk vindt
 • Als hij je heeft teleurgesteld

is het makkelijker voor hem om naar een vrouw te gaan die hem wel helemaal geweldig vindt. Dit geldt voor alle mannen, ook de normale, stabiele man. De emotionele bevestiging wenst hij hier dus te vinden.

Hij zal dus altijd een soort waardering willen krijgen voor wat hij doet en een bevestiging dat je hem nog leuk vindt. Als dat in zijn ogen te weinig gebeurt, is er een kans dat hij het ergens anders gaat zoeken.

Dat je geen aandacht meer voor hem hebt, is ook de voornaamste reden dat hij vreemd zal gaan tijdens de zwangerschap.

Je hebt dan minder zin of minder aandacht voor hem. Ik weet dat dit heel erg klinkt, maar in sommige gevallen denken mannen dat ze de aandacht dan ergens anders mogen zoeken.

En ik waarschuw je alvast, veel van de andere mythes zullen ook met dit grote ego te maken hebben.


#2: Als hij vreemdgaat, houdt hij niet echt van je

Ook dit is vaak niet het geval. Maar helaas respecteert hij je blijkbaar niet genoeg om waar te maken dat hij alleen voor jou heeft gekozen. Hij heeft andere gedachten over seks en liefde dan jij.

Sommige mensen kunnen seks en liefde goed scheiden. Voor hem heeft het vreemdgaan niets te maken met zijn liefde voor jou. De seks staat volledig los van het houden van voor jou.

Het is alleen aan jou of je met zijn definitie van liefde om kunt gaan of niet.

De verbazingwekkende redenen 

Zoals in het filmpje te zien was, zijn er meerdere redenen waarom een man dan wel vreemd gaat als hij niet meer van je houdt.

Meer redenen kunnen zijn:

 • Wraak
 • Bindingsangst
 • Onrealistische verwachtingen van 1 persoon
 • Alcohol

Tip: Voor een completer overzicht van waarom mannen vreemdgaan en wat je nu precies het best kunt doen, lees dit artikel.

Wat vrouwen denken

Vrouwen denken vaak dat deze mythe waar is. Ze denken daarbij ook dat hij wel verliefd zal zijn op die andere vrouw. Uit onderzoek blijkt dat maar 27% van de mannen die vreemdgaat verliefd is op zijn minnares.

Vrouwen daarintegen geven aan in 57% van de gevallen verliefd te zijn op hun minnaar.

Kortom, als hij vreemdgaat betekent het vaak echt niet dat hij niet meer van jou houdt of dat hij verliefd is op een ander.


#3: Hij vindt haar aantrekkelijker

Deze mythe is in de meeste gevallen ook onzin.

In het boek van Neuman komt naar voren dat 88% van de mannen die vreemdgaat zijn minnares minder aantrekkelijk vindt dan zijn eigen vrouw.

Wat erachter zit (en wat niet leuk is om te horen)

Een van de belangrijkste redenen waarom hij vreemdgaat hier is: spanning.

Jullie leven is misschien voorspelbaar geworden. Hij voelt zich daardoor minder gewaardeerd (terug bij mythe 1) of gaat zich vervelen.

Dit klinkt heel gemeen, maar hij denkt dat als hij een lelijkere vrouw zal kiezen, zij meer zijn best voor hem gaat doen en geen nee tegen hem zal zeggen. Hij ziet dit als spannend of een uitdaging.

Een simpele oplossing

Vaak is hij niet de enige die de spanning mist. Jij merkt natuurlijk ook dat de relatie een beetje in de sleur zit. Probeer er daarom samen iets aan te doen, in plaats van het ergens anders te zoeken.

Probeer bijvoorbeeld iets nieuws in bed. Voorbeelden:

 • Doe hem een blinddoek op of bind zijn handen aan het bed (of andersom)
 • Probeer een rollenspel
 • Probeer eens wat nieuwe standjes of kijk eens voor andere technieken om hem af te trekken/ te pijpen
 • Ga er samen op uit en kies een (meer) openbare plek uit voor de vrijpartij

Daarnaast kan het lastig zijn dat als jullie relatie in een sleur zit, écht tijd voor elkaar te maken en oprecht interesse in elkaar te tonen. 

Ga af en toe dus even voor elkaar zitten en interesseer je oprecht voor elkaar. Ga er samen een dagje uit en doe iets leuks samen. Dit zorgt ervoor dat je elkaar meer gaat waarderen en de sleur wordt doorbroken.


#4: Not so happily ever after

Veel vrouwen denken dat als hij vreemdgaat, dat de relatie of het huwelijk toch niet helemaal goed zat. Dit is in sommige gevallen correct, maar de meerderheid geeft toe dat het huwelijk best gelukkig was.

Maar liefst 54% van de mannen geeft toe dan hun huwelijk helemaal niet slecht was.

Het ongelukkige aspect

Bijna de helft van de mannen gaat dus vreemd omdat de relatie niet helemaal goed zit.

In deze gevallen loopt het thuis niet lekker en hebben jullie veel ruzie. Hij wil vluchten van deze ruzies en spanningen en zoekt zijn heil bij een andere vrouw.

Deze vrouw biedt hem een tijdelijke fantasiewereld waarbij hij jullie problemen kan ontvluchten.

Dit is natuurlijk absoluut niet leuk om te horen. Maar jij bent degene die dit op kan lossen of kunt veranderen. Probeer het eens op een andere manier aan te pakken in plaats van te communiceren door ruzie te maken.

Tip: Weten hoe je een ruzie goed kunt oplossen? Kijk dan eens bij dit artikel.


#5: Vreemdgaan zit in de aard van de man

In deze mythe zit een kern van waarheid. 

Vroeger waren onze voorouders helemaal niet zo monogaam. Mannen wilden verzekerd zijn van genoeg nakomelingen, zodat hun genetisch materiaal niet verloren gaat.

Daarom denken evolutiepsychologen dat ze hun zaad zoveel mogelijk verspreiden. Zo was de kans op nakomelingen (bij verschillende vrouwen) het grootst.

Onsmakelijk maar waar

In tegenstelling tot vrouwen was het voor mannen daadwerkelijk een groot voordeel om een kind bij een ander te verwekken. Hierdoor kon een andere onbekende man voor ons kind zorgen, en konden we ons dus met zo min mogelijk energie voortplanten.

Hoewel het zoveel mogelijk kinderen verwekken vroeger het motief was voor mannen om vreemd te gaan, zien evolutiepsychologen een link met de huidige moderne maatschappij

Mannen zoeken (onbewust) een vruchtbare vrouw uit en gaan hiermee vreemd. Dit is iets biologisch.

Ze proberen bijvoorbeeld de buurvrouw of de secetaresse te verleiden voor een slippertje. Alleen omdat er nu zoveel gedoe van komt, is het doel niet meer om haar zwanger te maken.

Het is een soort instinct.

De volgende tip staat hiermee in verbinding.


#6: Als hij het een keer doet, gebeurt het vaker

Helaas is ook deze bijna altijd waar.

Als hij bij zijn eerdere partners al eens is vreemdgegaan, is het zeer waarschijnlijk dat hij dat bij jou ook zal doen.

Het is niet voor niets daarop stukgelopen. Waarschijnlijk is er niets wat hem doet inzien dat zijn gedrag fout is, of dat een relatie belangrijk genoeg is om het gedrag te laten veranderen.

De gouden tip

Het zal niet makkelijk zijn, maar als je denkt of weet dat hij weer vreemdgaat, heeft het bijna geen zin meer om hem ervan te overtuigen om dit te veranderen.

Zijn gedrag zal dit keer echt niet anders zijn. Hij kan het je beloven, maar uiteindelijk kom je weer bedrogen uit. Het instinct is te sterk aanwezig.

Laat dus niet met je gevoelens spelen zodat je keer op keer gekwetst wordt. 

Hij zal over het vreemdgaan kunnen liegen, of er niet eerlijk over zijn. Daarom is het belangrijk dat je de signalen herkent. 

Tip: Lees ook dit artikel als je denkt dat je vriend/man vreemdgaat.

Deze video kan je ook helpen om signalen te herkennen als je vriend vreemdgaat


#7: Vreemdgaan kan een relatie redden

Alle onzin de wereld uit: dit is bullshit.

Heb je ooit een koppel horen zeggen: die affaire is het beste wat ons is overkomen? Nee inderdaad, want het is zeker niet het geval.

Waarom dit wordt gezegd

Wanneer mannen vreemdgaan, worden ze liever en attenter naar jou toe. Ze willen niet laten blijken dat ze vreemdgaan.

Het lijkt dus alsof de relatie beter gaat.

Maar wanneer het uitkomt, of er ontstaan vermoedens, gebeurt het tegenovergestelde.

Vreemdgaan gaat vaak hand in hand met liegen, het breken van beloften, verdriet en het gevoel dat je iemand niet meer kan vertrouwen.

Dit is geen gezonde basis voor een relatie en de relatie zal dan ook vaak ophouden of je zult weer elkaars vertrouwen moeten winnen. Dit kost veel tijd.

"Het Meesterminnares Principe"

Mocht je denken dat je man vreemd gaat, doordat je meerdere signalen herkent, praat erover. Probeer uit te vinden wat zijn reden is waarom hij is vreemdgegaan.

Daarna is het aan jou of je hem kunt vergeven en of dat je bereid bent om te werken naar een relatie waarbij je hem weer kunt vertrouwen.

Om dit artikel met een positieve noot af te kunnen sluiten heb ik toch iets leuks voor je. Hiermee kun je hem misschien wel terugwinnen op seksueel vlak.

Ik heb het over het Meesterminnares Principe.

Hierin leer je de 5 grootste afknappers van vrouwen in bed. Maar nog veel belangrijker, je leert in 5 stappen hoe je deze fouten vooral niet maakt. Dit geeft je een grote voorsprong op andere vrouwen.

Wil jij weten hoe jij weer zijn droomvrouw in bed wordt door deze fouten niet te maken?

Laat mij het dan gratis en privé met je delen.

Laat hieronder je e-mailadres achter en ontvang het Meesterminnares Principe.

Groeten,

Luuk

 • Lian schreef:

  Hi Luuk, hoe zit als hij emotioneel vreemdgaat maar aangeeft nikste missen thuis?

 • Evelien schreef:

  Hoi Luuk,

  Wat is jouw mening als je man uit pure ellende ( financiele ellende, ernstig ziek kind en oververmoeide vrouw) vreemd gaat? Twee van drie stress dingen zijn verholpen en na spijt en verdriet van zijn kant en verdriet van mijn kant proberen we wel verder te gaan.

  Groeten

  • Luuk Zwart schreef:

   Hi Evelien,

   Wat een vervelende situatie. Ik snap dat je hier erg mee in de knoop zit. Ik vind het lastig om hier een mening over te hebben aangezien ik het complete verhaal niet ken en zijn kant van het verhaal niet hebben kunnen horen.

   Zolang jullie hier samen uitkomen is dat het belangrijkste. Mocht je meer tips nodig hebben, dan kan je het beste even bij een vriend van mij kijken: http://mannengeheim.nl/man-gaat-vreemd/

 • Picture of Over Luuk Zwart
  Over Luuk Zwart

  Hoi, ik ben Luuk Zwart. Mijn doel is om 1.000.000 vrouwen te helpen een gezonder en gelukkiger seksleven te hebben. Sinds 2015 heb ik daarnaast ook mannen gecoacht om betere minnaars te worden. Nu geef ik ook advies aan vrouwen. Je kan mijn cursus 'Lippen Van Liefde' hier bestellen'.

  Populairste artikelen:

  Inhoudsopgave

  Copyright 2023 | Meesterminnares.nl – Luuk Zwart – Meesterminnaar B.V.

  >