10 Dingen Die Je Moet Weten Over Seks Na De Bevalling

Inhoudsopgave

Het is logisch dat jij je zorgen maakt over je seksleven na de geboorte van je kindje. 

Gelukkig is dat nergens voor nodig als je de belangrijkste haken en ogen kent.

In dit artikel vertel ik je alles wat je moet weten over seks na de bevalling en hoe je het zo leuk en opwindend mogelijk maakt.

More...

Maar eerst:

Wanneer mag je weer seks na de bevalling?

Ben je net bevallen? Of ben je zwanger en wil je weten wat je op seksgebied te wachten staat?

Dan ben je op het juiste adres.

Als sekscoach heb ik honderden vrouwen geholpen om hun seksleven in ere te herstellen nadat het een dipje had gekregen door de bevalling.

Hier is niets mis mee. Het is logisch dat jij je even minder sensueel voelt nadat je kindje is geboren.

daarom krijg je in dit artikel tien tips om ervoor te zorgen dat je seksleven net zo goed wordt als voorheen. Ik geef je antwoorden op vragen zoals:

 • Hoe lang na de bevalling seks weer mogelijk is
 • Wanneer seks na de bevalling met knip weer mogelijk is
 • Hoe veilig seks na de bevalling is
 • arrow-right
  Hoe je sensualiteit weer terug in de relatie brengt

Daarnaast geef ik je nog praktische tips om de seks leuk en spannend te maken.

Hier komen ze:

#1: Seks na de bevalling is veilig als...

...de knip, scheur en hechtingen zijn geheeld. 

Natuurlijk ben ik geen arts maar een sekscoach. En is het beter dat je dit soort vragen aan je arts voorlegt in plaats van aan mij. 

Je bent pas klaar voor een vrijpartij als je arts je toestemming heeft gegeven. En die zul je krijgen als je helemaal hersteld bent, daar beneden.

Hoe lang je geen seks hebt na de bevalling hangt dus volledig van je eigen lichaam af. 

Zelfs als het een vlekkeloze bevalling was waarbij niet geknipt hoefde te worden of waar er sprake was van een keizersnede: het is normaal dat het even duurt voordat je vagina is hersteld.

Het duurt normaal een aantal weken voordat je stopt met bloeden. Vier tot zes maximaal.

Als je geknipt bent is het belangrijk om te wachten met seks tot alles volledig is geheeld.

Dat komt omdat je infecties kunt krijgen als je te vroeg seks hebt. En natuurlijk is het niet even aangenaam als je nog niet genezen bent.


#2: De eerste zes weken ben je aan het herstellen

Veel vrouwen denken dat ze zodra de baby eruit is wel weer zin hebben in een avontuurtje. Een vriendin zei mij ooit dat ze niet kon wachten. Totdat de baby daadwerkelijk geboren was. En haar schatting vooraf toch wat te enthousiast bleek te zijn.

Er is namelijk van alles gaande na een zwangerschap. Denk aan:

 • check
  Hechtingen van de knip die moeten herstellen (en die niet heel prettig aanvoelen)
 • check
  Je wilt continu bezig zijn met je nieuwe kindje
 • check
  Tegelijkertijd ben je zenuwachtig omdat je er een nieuwe verantwoordelijkheid bij hebt en daar goed mee wilt omspringen
 • check
  Je bloedt voor een tijdje uit je vagina. Dit kan zo vier a zes weken duren
 • check
  Je bent moe. Van de bevalling maar ook van alles wat eraan vooraf ging
 • check
  Je borsten doen pijn van de borstvoeding
 • check
  Je hormonen helpen niet mee. Na de bevalling komen ze in een vrije val

In het tweede trimester draaien je hormonen overuren en wil je niets anders dan van bil. Dat kan je overmoedig en optimistisch maken als je denkt aan de periode na de zwangerschap. Als het zover is en de realiteit blijkt anders te zijn...

...dan is het goed om daar in het moment op te reageren en je verwachtingen bij te stellen.

Wees eerlijk naar je partner

Mannen. Het zijn onhandige bonken geilheid. Die amper een weekje zonder seks kunnen.

Tenzij, en dan bedoel ik ook echt tenzij, je hem uitlegt dat er voor je gezorgd moet worden. Want als je hem duidelijk maakt dat jij en zijn nieuwe kindje hem nodig hebben zal zijn behoefte om jullie te dragen zijn geilheid temperen.

Een man heeft een vaderinstinct. Hij wil voor zijn nieuwe kindje en voor zijn vrouw zorgen. Maar dat moet je wel in hem oproepen door hem om hulp te vragen of hem (in relatief detail) te vertellen waarom jij je rot voelt.

 • Zeg niet "ik wil geen seks want ik heb pijn van de hechtingen", maar vertel hem dat je pijn hebt van de hechtingen en dat hij je kan helpen door.... (vul hier een willekeurig klusje in)

Als je hem een taak geeft kan hij zich nuttig maken en voelen dat hij voor jou en zijn kindje zorgt. Dit drukt eventuele geilheid weg, mocht die overheersen. En je maakt hem duidelijk dat je even wat anders aan je.... hoofd hebt dan van bil gaan.

Als je moe bent en gewoon geen zin hebt kun je dit communiceren op dezelfde manier. Zeg "ik ben nog zo moe van de bevalling.... Kan jij misschien...." Voor een man zijn een zieke of ongelukkige vrouw direct gelinkt aan iets doen om dat probleem op te lossen. Als jij alleen zegt "ik ben zo moe" wordt hij daar onrustig van. Voeg je er een taakje aan toe, dan kan hij zich daarmee bezig houden en krijg jij de tijd om te herstellen.


#3: De eerste drie maanden kunnen moeilijk zijn

Ik heb slecht nieuws. Je seksleven zal niet zo zijn als voor de zwangerschap.

Dat betekent niet dat je seksleven zal verdwijnen of niet meer leuk zal zijn.

Het betekent dat jullie het opnieuw moeten uitvinden en eventueel moeten omgaan met vervelende problemen.

Uit onderzoek blijkt dat na de zwangerschap ongeveer 2 keer zoveel vrouwen last hebben van problemen tijdens het vrijen. Dat kan variëren van niet meer kunnen klaarkomen tot droogheid en pijn. Dit is zelfs het geval een jaar na de bevalling. 

Het overgrote deel van de vrouwen heeft in de drie maanden na de zwangerschap veel last van pijntjes en klachten tijdens het vrijen. Wel 84%. Dit neemt in de zes maanden na de bevalling steeds meer af.

Gelukkig zijn de meeste vrouwen zo slim om zich niet te laten weerhouden door kleine probleempjes. Zes maanden na de bevalling heeft zo'n 92% weer seks gehad. Rond zes weken na de bevalling is dat 42%.

Als jij na die eerste zes weken nog geen seks heeft gehad is dat niet raar. Het merendeel van de vrouwen wacht even met vrijen. Bijvoorbeeld omdat ze klachten hebben. Laat je dus niet wijsmaken dat het normaal is om kort na de zwangerschap seks te hebben.

Dat wil niet zeggen dat je die situatie voor lief moet nemen. Als jij graag seks wilt hoef je niet te settelen voor de pijntjes of de eventuele problemen.

Later in dit artikel geef ik je een aantal slimme oplossingen om met de meest voorkomende problemen om te gaan.

Dit is waarom seks na de bevalling lastig is

Je hormoonspiegels komen in vrije val. Het resultaat is een fase waarin je lichaam in de war is. Het lijkt haast alsof je in een vroege menopauze terecht komt. Je kunt last krijgen van:

 • Opvliegers
 • exclamation-triangle
  Nachtzweten
 • exclamation-triangle
  Stemmingswisselingen
 • exclamation-triangle
  Algehele malaise

Dat komt omdat je hormonen simpelweg niet op het juiste niveau zijn. Als je het een maand of drie geeft, dan herstellen deze vanzelf. Dit is de reden waarom veel vrouwen na die eerste drie maanden hun seksleven weer oppakken.


In individuele gevallen kan het langer duren. Dat is normaal en niet erg, maar wel vervelend. Vrouwen die borstvoeding geven kunnen langer in deze modus blijven. Er zijn theorieën dat het geven van borstvoeding, de zin in seks vermindert maar deze zijn niet wetenschappelijk bewezen.


En voor als jij het je afvraagt: ja, er zijn vrouwen die opgewonden raken tijdens het geven van borstvoeding. Dat komt relatief veel voor en is normaal omdat je borsten gestimuleerd worden


#4: Seks is belangrijk om de relatie gezond te houden

Een relatie tussen man en en vrouw is een relatie omdat er liefde, intimiteit en seks aan te pas komt. Die drie zijn sterk met elkaar verbonden. Haal je er eentje weg dan krijgen de andere twee ook een dreun.

Zeker als jullie relatief jong zijn en een normale seksdrive hebben is het belangrijk om te denken aan dat stuk. Veel spanning en onrust in een relatie kunnen voorkomen worden door vaak en aangenaam met elkaar te vrijen.

Nu is het probleem dat na de zwangerschap je lichaam niet in topconditie is. En dat je man zelf nergens last van heeft. Combineer dat met de stress van zorgen dat jullie pasgeboren kindje alles heeft wat zijn hartje begeert en je hebt een recept voor seksuele frustratie bij één of beide partners.

Los van fysieke moeilijkheden (waar ik zo oplossingen voor geef) zijn veel relatieproblemen te voorkomen door vaker te vrijen of intiem met elkaar te zijn.

Het is vast onnodig om de voordelen van een goed seksleven op te sommen maar mocht je ze vergeten zijn komt hier een bescheiden lijstje:

 • check
  Het werkt tegen stress
 • check
  Het brengt jullie dichter bij elkaar
 • check
  Orgasmes in bijzijn van iemand anders maakt de band sterker
 • check
  Lichaamsbeweging
 • check
  Het biedt mooi tegenwicht tegen eventuele pijn. Gevoelens van euforie tijdens het orgasme doen je pijn vergeten

Seks kan relatieproblemen voorkomen omdat jullie helderder kunnen nadenken na een goede vrijpartij. Het werkt helaas niet omgekeerd. Als jullie al flink ruzie aan het maken zijn maakt een goede pot seks het niet per se beter.

Ik ben geen expert in het repareren van relaties. Als je meer wilt weten over het oplossen van relatieproblemen zou je eens hier kunnen kijken. Hier wat bescheiden tips:

 • Praat op tijd over wat je dwars zit. En luister op tijd naar je partner, voordat de frustratie hoog is opgelopen
 • arrow-right
  Maak een verdeling van de taken waar jullie beide blij mee zijn
 • arrow-right
  Jullie zijn niet alleen samen verantwoordelijk voor het opvoeden van een kind. Jullie zijn ook romantische partners. Blijf dus ruimte maken voor romantiek, intimiteit en seks, hoe hard de baby ook krijst of hoe moe je ook bent
 • arrow-right
  Als je niets aan je relatie doet is het logisch dat deze achteruit gaat. Blijf dus altijd werken om je relatie leuk te houden. Seks is daar een belangrijk onderdeel van

#5: Kegeloefeningen kunnen helpen om de sensatie terug te brengen

Ik ben dol op het geven van oefeningen. Als je iets concreets kunt doen om je seksleven beter te maken moet je dat vooral doen, zeg ik altijd maar.

Één van de problemen waar jij en je partner tegenaan kunnen lopen is dat je vagina niet meer zo strak is als voorheen. Dat is logisch, aangezien je net een baby ter grootte van twee bowlingballen naar buiten hebt laten komen. Mannen hebben hier minder last van dan vrouwen. Vrouwen zijn zelfbewust of voelen zelf dat ze losser zijn geworden.

Dit is een natuurlijke ontwikkeling die je niet kunt terugdraaien.

Maar door specifieke oefeningen kun je wel je vagina sterker maken waardoor deze strakker aanvoelt en harder samentrekt tijdens orgasmes.

Dit is dus ook een goede oefening als je orgasmes niet meer zo hard en prettig zijn als voorheen.

Kegeloefeningen trainen je bekkenbodemspieren. Hierdoor worden ze sterker. Je vagina voelt nauwer voor je vriend en kan makkelijker samentrekken tijdens orgasmes.

In dit artikel geef ik een uitgebreid overzicht van de beste kegeloefeningen. Wil je een voorproefje? Probeer dan één keer tijdens het plassen de straal meerdere malen te onderbreken. De spieren die je hiervoor gebruikt zijn je bekkenbodemspieren. Die train je dus met kegeloefeningen.

Let op: doe dit dit niet vaker. Het verhoogt namelijk de kans op een blaasontsteking. Het is enkel een oefeningen om de bekkenbodemspieren te ontdekken.  

De simpelste oefening houdt in dat je deze spieren een aantal keer per dag goed aanspant. Hoe beter je hier in wordt, hoe spannender je orgasmes worden en hoe sterker je vagina is. Voor verdere kegeloefeningen kun je kijken in het artikel.


#6: Doe aan langer voorspel

Door de stress en eventuele seksuele problemen (zoals droogheid) kan het moeilijker zijn om in de stemming te komen en blijven.

Kort gezegd heb je wel wat anders aan je hoofd dan seks.

Gelukkig is er voorspel

Dit is perfect om je in de stemming te brengen en je hoofd even van alle problemen af te halen. 

Dat je baby je favoriete jurk heeft ondergepoept of dat jij en je vriend een aantal nachten niet geslapen hebben verdwijnt niet uit je brein als je gelijk overgaat op neuken. Maar als je een uurtje (of twee) de tijd neemt om te ontspannen en in de stemming te komen gaat dat een stuk makkelijker.

 • check
  Neem een glaasje wijn. Je bent niet meer zwanger dus het mag weer. Hou het wel bij eentje, meer verpest de spanning
 • check
  Geef elkaar een massage. Laat je vriend extra aandacht besteden aan de wat minder erogene zones zodat je eerst goed in de stemming kunt komen
 • check
  Orale seks is fantastisch. Als je goed ontspannen bent kan je vriend jou eerst klaar laten komen voordat jullie overgaan naar de volgende stap
 • check
  Doe het rustig aan. Jullie hoeven geen trein te halen. Geef het aan bij je vriend als je wat meer tijd nodig hebt om in de stemming te komen of even pauze nodig hebt.
 • check
  Heb je iets anders nodig, formuleer het dan als een oplossing voor een probleem. "Ik ben een beetje droog, kun je het glijmiddel pakken?" is beter dan "Oei, ik ben droog en ik heb niet zo'n zin." Het tweede vat hij alsnog op als een probleem dat opgelost moet worden maar geeft hem een naar gevoel, terwijl het eerste een taakje is dat hij maar al te graag uitvoert.

Wil je meer tips voor geweldig voorspel? Lees dan dit artikel. Als je man heel wat te leren heeft kun je hem doorverwijzen naar dit artikel wat ik speciaal voor mannen geschreven heb. 


#7: Gebruik glijmiddel

Het is normaal dat je na de bevalling meer moeite krijgt met nat worden. Dat is vervelend maar er is helaas niets aan te doen.

Gelukkig herstelt je hormoonbalans zich vanzelf. De kans is groot dat na een aantal maanden de vochtproductie weer op gang is gekomen en je nergens last meer van hebt. Duurt het veel langer dan dat? Dan kun je prima op bezoek bij de dokter die je alles kan vertellen wat nodig is.

Tot die tijd is glijmiddel op waterbasis je beste vriend. Sla een flink voorraadje in zodat je nooit zonder komt te zitten.

Let op: dit is de gevallen waarbij lang voorspel (inclusief orale seks) weinig effect heeft.

Als je prima nat kunt worden van jezelf maar je vriend te lui is om je daar te brengen is dat een heel ander probleem. Glijmiddel is alleen goed als je moeite hebt met nat worden om fysieke redenen.


#8: Kolf voor het vrijen

Als je borstvoeding geeft kan het gebeuren dat je borsten beginnen te lekken tijdens de seks. Het zal je misschien verbazen maar de meeste mannen vinden dit geen probleem. Je man wil ongetwijfeld voor je zorgen als je net bent bevallen en met een handdoekje is die moedermelk zo weggeveegd.

Dat gezegd hebbende is het niet goed voor de sfeer. Als je seks hebt met je man wil je dat het erotisch is. Moedermelk is iets minder erotisch.

Door van te voren na te denken over hoe jij jezelf presenteert en over hoe jij je man verleidt kun je de seks erotischer maken. Erotische seks is voor herhaling vatbaar. Seks vol bloopers niet.

 • check
  Zorg ervoor dat de baby slaapt
 • check
  Draag een sexy pakje. Mannen zijn dol op lingerie. Het kan zo simpel zijn als een nieuw, goedkoop setje. Variatie en nieuwigheid brengt hem in de stemming
 • check
  Kolf voor de seks. Op deze manier lekt er geen melk uit je borsten
 • check
  Vertel hem van te voren wat hij moet doen. Heb je meer voorspel nodig? Laat hem dit dan weten
 • check
  Neem het voortouw. Jij kent je lichaam het beste en mannen hebben er nul verstand van. Jij zult moeten aangeven wat wel en geen goede opties zijn als jullie met elkaar naar bed gaan

Wat als de baby roet in het eten gooit?

Jullie kleine kindje doet het niet express. Maar zijn gehuil kan jullie flink storen als het net spannend begint te worden.

Ik ga er vanuit dat je kindje een vast moment heeft om een dutje te doen. Als jullie op dat moment allebei thuis zijn is dat een prachtig moment om een feestje te bouwen. Vaak kan dit prima nadat de kleine 's-avonds op bed is gebracht. En als er een moment is waarop jullie een babysitter inschakelen of het kindje even bij oma is, is dat net zo prima.


#9: Je orgasme kan anders voelen

Een gevolg van de zwangerschap en de bevalling is dat je baarmoeder, bekkenbodem en vagina een andere structuur hebben gekregen. Daar kun je niets aan doen. En het is ook niet erg. Je lichaam is veranderd en daar zul je het mee moeten doen.

Het hoeft ook geen verslechtering te zijn. Maar wat wel zo kan zijn is dat seks en je orgasme anders aanvoelen.

Schrik dus niet als je andere sensaties krijgt dan je eerder had.

Zeker in vergelijking met je zwangerschap, toen je hormonen nog op hun hoogtepunt waren.

Wat als mijn orgasmes aanvoelen als een wee?

Dit kan een gevolg zijn van veranderingen in je baarmoeder. De pijn zou kort moeten duren. Als dit probleem er nog steeds is een aantal maanden na je zwangerschap raad ik je aan om even naar de dokter te gaan. 


#10: Gebruik anticonceptie

Er heerst een misverstand. Je zou niet zwanger kunnen worden nadat je net bent bevallen. Maar helaas is dat niet waar.

Het is prima mogelijk om weer zwanger te worden. Je bent gewoon weer vruchtbaar na je bevalling.

Het is dus belangrijk om seks na de bevalling met condoom te doen of om aan de pil te gaan.

Je arts kan je eventueel helpen met andere anticonceptiemiddelen. Denk bijvoorbeeld aan een spiraaltje of pessarium die maar één keer hoeven worden ingebracht.

Beslis dus bewust of je wilt dat je kindje een broertje of zusje krijgt. Laat dat leidend zijn in je beslissing om al dan niet aan de anticonceptie te gaan.

"Het Meesterminnares Principe"

Je weet nu alles wat je moet weten over seks na jouw bevalling. Bouw het langzaam op en je zult snel genoeg merken dat je samen weer kunt genieten. 

Wil samen genieten naar een hoger niveau tillen? Dan heb ik iets leuks voor je:

Ik noem het ook wel mijn Meesterminnares Principe. 

Hierin leer je de 5 grootste afknappers van vrouwen in bed. Maar nog veel belangrijker, je leert in 5 stappen hoe je deze fouten vooral niet maakt. Dit geeft je een grote voorsprong op andere vrouwen.

Wil jij weten hoe jij opnieuw zijn droomvrouw in bed wordt door deze fouten niet te maken?

Laat mij het dan gratis en privé met je delen.

Laat hieronder je e-mailadres achter en ontvang het Meesterminnares Principe.

Groeten,

Luuk

Picture of Over Luuk Zwart
Over Luuk Zwart

Hoi, ik ben Luuk Zwart. Mijn doel is om 1.000.000 vrouwen te helpen een gezonder en gelukkiger seksleven te hebben. Sinds 2015 heb ik daarnaast ook mannen gecoacht om betere minnaars te worden. Nu geef ik ook advies aan vrouwen. Je kan mijn cursus 'Lippen Van Liefde' hier bestellen'.

Populairste artikelen:

Inhoudsopgave

Copyright 2023 | Meesterminnares.nl – Luuk Zwart – Meesterminnaar B.V.

>