Als je bang bent dat je zwanger bent geworden door seks bij je menstruatie kan dat je erg zenuwachtig maken.
Gelukkig is er een simpele methode om de kans te berekenen dat je bevrucht bent.
In dit artikel leg ik je uit wat de kans op een zwangerschap is door seks tijdens ongesteldheid en hoe je hier het beste mee om kunt gaan.
More...
Maar eerst:
Kan je zwanger raken van seks tijdens je ongesteldheid?
Ja, dat kan. Je bent niet echt vruchtbaar tijdens de menstruatie, maar je kunt in specifieke gevallen wel zwanger worden na je menstruatie.
Ik heb wel gehoord van vrouwen dat ze door hun vriendinnen of moeder worden uitgelachen als ze hierover beginnen. Er wordt hen verteld dat dit onmogelijk is omdat je tijdens je menstruatie niet vruchtbaar bent.
Technisch gezien klopt dat. Maar dat betekent niet dat je niet zwanger kunt worden.
Sterker nog: sommige vrouwen lopen juist een relatief grote kans om zwanger te raken door te vrijen aan het einde van hun ongesteldheid. Zij moeten dus niet luisteren naar onwetende zielen die roepen dat dit onmogelijk is. Tenzij je graag een baby wilt natuurlijk.
Of jij tot deze groep behoort leer je vandaag in dit artikel. En dat doen we met een simpel rekensommetje. Wanneer ik het heb over seks tijdens de ongesteldheid, dan bedoel ik dat je seks zonder condoom hebt gehad. Want bij het gebruik van een condoom is de kans op een zwangerschap überhaupt nihil.
Hoeveel dagen na je menstruatie kun je zwanger worden?
De ene vrouw is de andere niet. Wanneer je vruchtbare periode is hangt af van de lengte van je cyclus.
Dat zit zo.
- Op dag één van je cyclus, de dag dat je ongesteld wordt, dumpt je lichaam het slijmvlies van je baarmoeder
Dit slijmvlies heeft een belangrijke functie. Als je eicel bevrucht is wordt deze daarin genesteld. Maar als dit niet het geval is, is het slijmvlies niet nodig en wordt het afgestoten.
Dat is het begin van je menstruatie.
Je krijgt een afscheiding uit je vagina die lijkt op bloed maar die wat donkerder en klonteriger is. Dit is bloed vermengt met weefsels van het slijmvlies. De lengte van de menstruatie kan variëren van een paar dagen tot een week.
De hoeveelheid afscheiding is minder dan veel vrouwen denken. Het gaat slechts om vier eetlepels of twee shotglaasjes. In het begin is de stroom meestal heftiger en dit neemt in de loop van de tijd af.
- Na je menstruatie maakt je lichaam zich weer klaar voor de eisprong. Onder invloed van hormonen komt er na verloop van tijd een rijpe eicel vrij. Voor 12 tot 24 uur ben je vruchtbaar.
Dit betekent dat wanneer er sperma in je lijf is deze bij de eicel naar binnen kan dringen en kan leiden tot een zwangerschap.
Wanneer deze vruchtbare periode optreedt hangt af van de lengte van je cyclus en hoe regelmatig deze is. Een gemiddelde cyclus duurt 28 dagen. Dan duurt het veertien dagen na de eerste dag van je menstruatie voordat er een eisprong plaatsvindt.
Maar de meeste vrouwen hebben geen "gemiddelde cyclus". De lengte kan variëren van 21 dagen tot drie maanden. Dit laatste komt niet zoveel voor maar het laat wel zien dat er veel variatie is in de lengte van de cyclus.
Stel dat je een cyclus hebt die langer duurt. Zo'n 35 dagen. Dan vind je eisprong plaats rond dag 21 na je menstruatie. En om terug te komen op je eerdere vraag: de kans dat seks tijdens je ongesteldheid leidt tot bevruchting is heel klein. Zelfs als deze een dag of tien duurt zitten er nog elf dagen tussen de laatste dag van je menstruatie en de eisprong.
Een korte cyclus is een groter probleem
Maar bij een korte cyclus kom je veel sneller in de gevarenzone. Reken maar mee. Bij een cyclus van 21 dagen is de eisprong op dag 7. Je hebt gevreeën tijdens de menstruatie en die duurt 5 dagen en soms zelfs langer. Je vriend komt in je klaar en nu zitten er spermacellen in je lijf.
Die spermacellen kunnen maximaal drie dagen in leven blijven. Dat betekent dat sperma tijdens de eisprong in je lichaam aanwezig is en dat er een relatief grote kans is dat je bevrucht raakt.
De vraag: "Kan ik zwanger worden tijdens mijn menstruatie?" hangt dus af van de lengte van je cyclus. Bij een korte cyclus is het mogelijk om zwanger te worden. Maar ook wanneer je menstruatie uitzonderlijk lang duurt.
Wat nou als je cyclus de normale 28 dagen duurt maar je menstruatie wel 10 dagen aanhoudt?
Dit is zeldzaam, maar het komt voor. In dit geval kan je ovulatie rond dag 13 tot 15 plaatsvinden en je eicel bevrucht worden als je seks hebt gehad met een man.
En of je zwanger kunt worden als je ongesteld bent en de pil slikt? De kans hierop is heel klein. De hormonen zorgen voor een hele stabiele cyclus.
Waarom je moet oppassen met het bijhouden van je cyclus?
Misschien denk je: "Oh, ik hou mijn cyclus even bij. Dan kom ik er vanzelf achter hoeveel dagen deze duurt. En kan ik inschatten wanneer mijn eisprong is. Dan weet ik precies wanneer ik seks kan hebben en wanneer niet."
Er zijn een aantal problemen met het tellen van dagen:
Probleem #1: Je cyclus is onvoorspelbaar
De lengte van je cyclus wordt beïnvloedt door verschillende factoren. Zelfs als je een relatief regelmatige cyclus hebt kan het een maand anders zijn door omstandigheden die je niet had voorzien. En als dit het geval is zal je dat niet merken met als gevolg dat je per ongeluk zwanger kan worden.
Probleem #2: Veel vrouwen hebben een onregelmatige cyclus
Bij sommige vrouwen duurt de cyclus niet elke maand even lang. En het is heel moeilijk om betrouwbaar te meten op welk punt je zit.
Met als gevolg dat een ongelukje in een klein hoekje zit.
Onregelmatigheid maakt het lastig om een inschatting te maken over wanneer de kust veilig is. Het is goed mogelijk dat je de ene maand prima seks kunt hebben tijdens de menstruatie en de andere maand niet.
Probleem #3: Je kunt je vergissen in het moment van menstruatie
Stel dat je een kleine vaginale bloeding hebt of je begint te "spotten".
Je zou kunnen denken dat dit komt door je ongesteldheid waardoor je denkt: "De kust is veilig." Maar als je in werkelijkheid rond de periode van de eisprong zit heb je de poppen aan het dansen.
Als je denkt dat jou dit niet zal overkomen wil ik je er vriendelijk op wijzen dat de vele vrouwen die door deze inschattingsfout zwanger zijn geworden er precies zo over dachten.
Hoe voorkom je zwangerschap?
Je kunt het doen met periodieke onthouding. Dan tel je de dagen van je cyclus en reken je daarmee uit wanneer de kust veilig is. Maar als je de opmerkingen hierboven hebt gelezen weet je dat een ongelukje in een klein hoekje zit.
Er zijn manieren om de betrouwbaarheid te vergroten:
- Bijvoorbeeld door je lichaamstemperatuur te meten, die ongeveer een halve graad omhoog gaat tijdens de eisprong
- Of door metingen met speciaal daarvoor gemaakte apparaatjes die bijvoorbeeld aan de hand van vaginaal slijm meer informatie geven
Ook dat neemt niet weg dat in het verleden behaalde resultaten geen garantie bieden voor de toekomst.
Je kunt periodieke onthouding overwegen als je een heel stabiel leven hebt, je cyclus altijd regelmatig is en je na een jaar meten precies weet hoe deze in elkaar zit.
Zelfs als dit alles goed gaat kun je "pech hebben".
Het is aan te raden om je verantwoordelijkheid te nemen en niet zwanger te worden ten gevolge van "pech".
Je kunt wel deze methode met andere voorbehoedsmiddelen combineren. Wat zijn dan goede opties?
- Condooms beschermen ongeveer 85% van de tijd. 15% van de tijd gaat het mis. Als je rond je vruchtbaarste dagen geen seks hebt en de dagen er omheen het met condoom doet zit je relatief veilig
- De pil. Als je deze consequent inneemt is de kans dat zwanger wordt heel klein ook als je menstrueert. Als je een onregelmatig leven leidt of er eentje vergeet kan er alsnog een ongelukje plaatsvinden. "Kan je zwanger worden als je ongesteld bent en de pil slikt?" Ook dit kan het geval zijn als je een korte cyclus hebt.
- Nuvaring, spiraaltje of andere relatief langdurige anticonceptie. Ik raad je dit absoluut aan omdat deze methodes minder storend zijn dan een condoom (dat kan scheuren) of de pil (die je elke dag moet innemen. Als je een vaste partner hebt en jullie beide getest zijn op SOA's is dit de beste optie.
"Het Meesterminnares Principe"
Een zwangerschap is niet iets waar je makkelijk over hoort te denken. Alleen al om deze reden raad ik je aan heel voorzichtig te zijn met seks tijdens ongesteldheid
Maar nu even iets geheel anders. Wil jij je bedprestaties ook verbeteren zodat elke man jouw als droomvrouw ziet?
Dat kun jij worden, door mijn Meesterminnares Principe te volgen.
Hierin heb ik de 5 meest voorkomende fouten bij vrouwen voor jou op een rijtje gezet. Niet alleen leer je welke dit zijn maar ook hoe je deze voorkomt.
Het zal nog geen 15 minuten duren om het door te nemen. Eenmaal doorgenomen? Dan zul je automatisch in de top 3 van elke man belanden.
Laat hieronder je e-mailadres achter zodat je het gratis en privé kunt downloaden.
Groeten,
Luuk