16 Dingen Die Je MOET Weten Over Seks Tijdens De Overgang

Inhoudsopgave

Als je in de overgang komt en je libido afneemt kun jij je afvragen of ondanks je klachten een leuk seksleven mogelijk is.

Gelukkig is er veel wat je kunt doen om de seksuele symptomen van de overgang te verminderen en meer zin in seks te krijgen.

In dit artikel leer je alles wat je moet weten over seks tijdens de overgang en hoe je jouw slaapkamerpraktijken leuker kunt maken dan ooit.

More...

Maar eerst:

Zo kun je toch lekker vrijen tijdens de menopauze

Seks rond de menopauze lijkt soms een taboe-onderwerp. En dat is nergens voor nodig.

Wie zegt dat je geen prettig seksleven kunt hebben als je vijftig, zestig of negentig bent?

Er zijn wel een aantal haken en ogen. Zoals je misschien hebt gemerkt zorgt de overgang voor veranderingen in je lijf die je relatie met seks en mannen beïnvloeden.

Daar moet je mee leren omgaan.

En dat is niet makkelijk als er niet iemand is die je vertelt hoe je dat moet doen.

Daarom heb ik dit artikel geschreven. Ik geef je in totaal 16 tips over seks tijdens de overgang. Hoe je het leuk maakt en hoe je omgaat met eventuele klachten zoals vaginale droogheid. Maar ook wat de overgang precies is en wat de beste manieren zijn om daar mee om te gaan. Tot slot leer ik je hoe je moet communiceren met je partner, iets wat geen makkelijke klus is over zo'n gevoelig onderwerp als seks.

Dus hou je vast want hier gaan we:

#1 Dit gebeurt er tijdens de menopauze

Voordat ik je concrete tips geef om je seksleven tijdens de overgang zo leuk mogelijk te maken...

...is het eerst tijd om je informatie te geven over wat de overgang precies is.

Waarschijnlijk weet jij het er één en ander van uit eigen ervaring en die van je vriendinnen en vrouwelijke familieleden. Maar je weet niet exact wat er hormonaal en fysiologisch gebeurt met het vrouwenlichaam tijdens de menopauze. Daarvan op de hoogte zijn is handig als je meer inzicht wilt in je seksleven tijdens de overgang.

Dus hier komt het:

De overgang, wat is dat?

De overgang is de fase waarin je lichaam van vruchtbaar naar onvruchtbaar gaat.

 • De menopauze wordt gedefinieerd door artsen als het moment waarop je definitief niet meer vruchtbaar bent

Dat is als je 12 maanden niet ongesteld bent geweest. Je eisprong en bijbehorende menstruatie zijn dan voorgoed gestopt.

De meeste vrouwen krijgen hun menopauze tussen de 45 en de 55. De gemiddelde leeftijd is 51 jaar.

Wanneer jij in de overgang komt is grotendeels genetisch bepaald. Omgevingsfactoren zorgen er echter voor of deze leeftijd hoger of lager wordt:

 • Een gezond dieet
 • Veel beweging
 • Goede nachtrust
 • Algeheel goed functionerend lichaam

Deze punten stellen de menopauze uit.

Sommige vrouwen komen eerder in de menopauze. Soms zelfs voor hun veertigste. Dat komt vaak doordat hun gezondheid niet in orde is of een grote klap heeft gehad. Denk hierbij aan:

 • Chemotherapie
 • Roken
 • Auto-imuunziektes
 • Operaties waarbij de eierstokken zijn beschadigd

Gelukkig komt dit slechts bij 1 tot 2% van de vrouwen voor. De overige 98-99% krijgt de overgang dus een stuk later.

Maar ook de hoeveelheid gebaarde kinderen blijkt uit onderzoek een rol te spelen bij de overgang. Minder kinderen verhoogd de kans op een vroege menopauze.  

Zijn er vrouwen bij wie de overgang later begint? Jazeker. Bij vegetariërs, sporters en andere vrouwen die heel gezond leven komt de overgang gemiddeld een paar jaar later. Het verschil is niet heel groot.

Waarom heeft de overgang een slechte reputatie?

Wat me opvalt wanneer ik met vrouwen praat die in de overgang zitten is dat ze zich veel zorgen maken om in principe niets.

Ze hebben gezondheidsklachten die vaak op een simpele manier op te lossen zijn maar die in het moment nogal overweldigend lijken.

Vaak ervaren ze weinig steun van hun mannelijke partner en vragen ze zich af of ze nog wel aantrekkelijk zijn.

"De realiteit is dat je ook als oudere vrouw aantrekkelijk kunt zijn, mits je daar een beetje moeite voor doet."

Dit geldt op elke leeftijd. Een man kan weinig met je verhalen over de overgang omdat hij deze nooit heeft meegemaakt en nooit zal meemaken. Tegelijk kan hij bang zijn dat de seks die jullie hadden zal opdrogen als je definitief niet meer vruchtbaar bent (en daardoor geen zin in seks meer hebt tijdens en na de overgang.)

Je kunt echter prima zin in seks houden met de juiste tips. Het zal niet zo zijn als toen je dertig was, toen je seksdrive op zijn piek was. Maar je man zal na al die jaren ook inmiddels een wat lager libido hebben.

In de rest van dit artikel begin ik eerst met problemen rond de overgang. Daarna bespreek ik hoe jij je seksleven gezond kunt maken en houden. 


#2 Het duurt even voordat je definitief niet meer vruchtbaar bent

Het is niet zo dat je van de één op de andere dag stopt met menstrueren en dat je vanaf dat moment je menopauze beleeft. Nee, een dokter moet bevestigen dat je niet meer vruchtbaar bent.

 • Dat is het geval wanneer je tenminste twaalf maanden geen menstruatie hebt gehad.

Het is essentieel om door een dokter te laten vaststellen dat je in de overgang bent. Ga hier niet zelf mee modderen. Doe je dit toch en heb je onbeschermde seks? Dan zou je zwanger kunnen raken.

Er zijn vrouwen bij wie de overgang in één keer inzet. Hun menstruatie stopt en het is een kwestie van wachten tot het moment dat de twaalf maanden voorbij zijn.

Maar bij de meeste vrouwen is er eerst een lange periode waarin de menstruatiebloedingen minder hevig worden en de tijd tussen cycli langer wordt.

Deze periode kan lang duren: soms wel 5 jaar of langer.

Je vruchtbaarheid is in deze periode afgenomen. Maar er bestaat nog steeds een kansje dat je zwanger wordt. Dat overleggen met een dokter voordat je stopt met condooms is zeker aan te raden.

Tijdens deze fase van de overgang, waarin je op weg bent naar de menopauze maar nog wel een beetje vruchtbaar bent, brengt meestal de meeste klachten met zich mee. Als de menopauze definitief is ingetreden beginnen de meeste klachten langzaam te verdwijnen. Bij sommige vrouwen gebeurt dit abrupt, bij anderen een paar jaar.


#3 De meest vervelende klachten van de menopauze zijn...

 • Nachtzweten
 • Opvliegers
 • Incontinentie
 • Onrust
 • Paniekaanvallen
 • Gewichtstoename
 • Hartkloppingen
 • Lusteloosheid

Dit zijn klachten die ontstaan door een sterke daling van de vrouwelijke sekshormonen. Je lichaam kan daarvan in de war raken en niet meer goed functioneren. Wanneer je helemaal gestopt bent met menstrueren nemen deze klachten af.

Deze klachten houden niet direct verband met je seksleven maar kunnen het wel een stuk minder spannend maken:

 • Ben je veel gewicht aangekomen?
 • Lig je te zweten in bed?
 • Heb je last van paniek aanvallen?

Dan is het moeilijk om je aantrekkelijk te voelen en in de stemming te komen. En daarbij zijn er een aantal klachten die direct verband houden met je seksleven:


#4 Hoe de overgang je seksleven direct beïnvloedt

Tijdens de overgang verandert er veel in je lijf. Zo daalt de hoeveelheid:

 • Oestrogeen
 • Testosteron

Dit zijn de hormonen zijn verantwoordelijk voor:

 • Je vrichtbaarheid
 • Je zin in seks (libido)

Je vruchtbaarheid wordt dus niet alleen minder, ook je libido kan afnemen.

Dit zijn de manieren waarop je seksleven negatief beïnvloedt wordt naar de afname van je libido:

 • Minder gevoelig voor aanrakingen. Door het afnemen van oestrogenen reageer je minder sterk op aanrakingen en ben je er minder gevoelig voor
 • Vaginale droogheid. Je krijgt moeite met nat worden
 • Minder gevoel in je erogene zones. Doordat de bloedstroom naar je buik en vagina afneemt krijg je minder gevoel tijdens de seks. Hierdoor kan je behoefte afnemen.
 • De dikte van de weefsels in je vagina kan afnemen. Hierdoor kun je pijn krijgen tijdens het vrijen. Zeker gecombineerd met een gebrek aan vaginaal slijm
 • Een ontsteking van de weefsels in je vagina. Hierdoor kun je gaan spotten (bloedverlies tijdens seks), branderig aanvoelen of pijn doen tijdens penetratie
 • Een verhoogde kans op ontstekingen van de urinewegen of de blaas

Onderzoekers hebben aangetoond dat vrouwen in de overgang hun seksleven als veel minder goed beoordelen dan vrouwen die ervoor zitten. Dat is niet vreemd als je het lijstje met klachten bekijkt. Gelukkig is er veel aan te doen om seks tijdens de overgang te verbeteren. In de rest van je artikel zal ik je tips geven om de problemen te beperken.


Maar eerst:


#5 Sommige vrouwen hebben meer zin in seks

Meer zin in seks tijdens de overgang. Dat klinkt vast als muziek in de oren.

Hoewel de meeste vrouwen minder zin in seks hebben tijdens de overgang en hun seksleven een lager cijfer geven is er ook een groepje vrouwen dat juist veel meer plezier krijgt in de daad.

"Als je het aan tien vriendinnen vraagt zullen er een paar tussen zitten die juist meer plezier aan seks beleven."

Wetenschappers hebben een aantal theorieën over hoe dit komt. Ze denken dat er twee redenen zijn:

Reden 1: Geen angst voor zwangerschap

Na de overgang ben je niet meer vruchtbaar. Je hoeft niet meer aan te kloten met condooms als je een vaste partner hebt waarvan je zeker weet dat hij geen SOA's heeft. En hij kan veilig in je klaarkomen zonder dat je een vorm van anticonceptie hoeft te slikken.

Reden 2: Het wegvallen van verantwoordelijkheden

Vrouwen die eind veertig of begin vijftig zijn hebben minder om zich druk over te maken. De grootste slagkracht in hun carrière is gemaakt. De kinderen zijn het huis uit. Ze zijn minder gedreven dan voorheen en al die druk is veel minder dan voorheen.

Sommige vrouwen in de overgang maken een "tweede jeugd" mee waarin ze veel tijd voor zichzelf nemen en opnieuw leren genieten van het leven. Seks speelt hier een rol in.

Als sekscoach wil ik hieraan toevoegen dat vrouwen die juist meer plezier uit hun seksleven halen tijdens en na de overgang heel goed weten hoe ze met de symptomen moeten omgaan. 

De één heeft er meer last van dan de ander, maar de vrouwen die er veel last van hebben en weten hoe ze met de overgang om moeten gaan, hebben er minder last van.

Ze zijn praktisch ingesteld en zien het als hun verantwoordelijkheid om met de vervelendste problemen af te rekenen.

Veel van de tips die je hieronder ziet, voeren vrouwen die blijven genieten van hun seksleven van zichzelf al uit. vrijen tijdens de menopauze hoeft dus niet zo vervelend te zijn als men denkt.  


#6 Beperk overgewicht en focus je op je uiterlijk

De veranderingen in je hormoonhuishouding kunnen tot overgewicht leiden.

Dit is een serieus probleem omdat te dik zijn, seks lastig kan maken en de aantrekkingskracht tussen jou en je partner kan verminderen.

 • Minder aantrekkingskracht betekent minder seks
 • En minder seks betekent dat je relatie er niet beter op wordt. 

"Begrijp me niet verkeerd. Ik ben niet zo'n type die beweert dat alle vrouwen enorm dun moeten zijn en zichzelf moeten uithongeren om hun man te vriend te houden. Allesbehalve dat...

...ik heb een hekel aan dit soort types omdat ze vrouwen een slecht gevoel geven over zichzelf met uitspraken die simpelweg niet waar zijn."

Mannen vallen niet op graatmagere planken maar op dames met een gezond uiterlijk. Een gezond gewicht is het eerste dat opvalt en is daar een belangrijk onderdeel van. Net zoals "te dik" niet aantrekkelijk is geldt hetzelfde voor "te dun".

Geloof mij, Mannen vinden beide niet mooi. 

Waar je naartoe wilt is dat je een gezond gewicht hebt. Op deze website van kennissen van mij kun je jouw streefgewicht berekenen. 

Een beetje spek op de botten vinden de meeste mannen niet erg. Maar ouder worden plus de overgang maken het lastiger om een gezond gewicht te handhaven en het verleidelijker om je helemaal te laten gaan. Je zult meer discipline en verantwoordelijkheid moeten tonen om te bewegen en gezond te eten.

Je seksleven zou niet de enige reden moeten zijn om gezondheid na te streven.

Want een gezonde leefstijl zorgt ervoor dat je ouder kunt worden en minder gezondheidsproblemen krijgt.

Ik denk dat dit de reden is dat mannen zich onbewust aangetrokken voelen tot gezond ogende vrouwen. Omdat zij weten dat de kans dat zij ziek worden of vroegtijdig komen te overlijden lager is.

En wat kun je verder doen aan je uiterlijk?

Voordat ik vertel wat je verder kunt doen even een intermezzo:

De kans bestaat dat je vriend zelf relatief lui is en daardoor flink wat kilo's te zwaar is. Waarschijnlijk zorgt hij niet goed voor zijn uiterlijk en draagt hij hetzelfde T-shirt als tien jaar geleden.

"Die dingen gebeuren en alles wat ik je hieronder vertel is niet bedoeld als lezing over jouw tekortkomingen maar als constructief advies om je seksleven te verbeteren."

Je mag best je vriend vriendelijk instrueren om met zijn luie reet van de bank af te komen en ook aan zijn aantrekkelijkheid te werken.

De reden om bewust te blijven van je uiterlijk is omdat mannen visueel zijn ingesteld. Hem verleiden gaat vooral via zijn ogen. In tegenstelling tot vrouwen (die willen dat hun fantasie geprikkeld wordt) kijken mannen niet verder dan hun neus lang is en worden zij vooral opgewonden van visuele stimuli.

Wetenschappers hebben aangetoond dat een aantrekkelijk uiterlijk vele malen meer invloed heeft dan zwoele dingen in zijn oor fluisteren of het maken van romantische gebaren.

Je hoeft geen Playboy-bunny te zijn om je man helemaal wild te maken. En je hoeft ook niet heel jong te zijn. Nee, het gaat om de volgende dingen:

 • Laat je haar langer groeien. Dit vinden mannen vele malen mooier dan een kort pittig kapsel. Heb je dun haar doordat je op leeftijd bent? Hou je kapsel dan vrouwelijk, denkende aan een bob. Zie het verschil van de afbeeldingen hieronder.


 • Maak je haar mooi. Is het droog, zorg dan dat dit verholpen wordt. Verf het eventueel om de kleur te camoufleren
 • Draag kleding die alleen door vrouwen gedragen kan worden. Denk hierbij aan jurken en rokken
 • Toon wat blote huid maar niet te veel. Een blote arm of een bloot been is genoeg om een man te prikkelen. Het hoeft helemaal niet ordinair te zijn. Denk in plaats daarvan aan "stijlvol"
 • Doe aan bewegen. Dit rekent af met stress en geeft je een jongere uitstraling. Later in dit artikel geef ik je de nummer 1 sportactiviteit om je libido te stimuleren

#7 Gebruik glijmiddel

De overgang kan leiden tot vaginale droogheid. Dit komt door een verstoring van de hormoonhuishouding en het minder worden van de bloedtoevoer naar je vagina. Het kan ook komen door ontstekingen of het dunner worden van de weefsels daar beneden.

Daarom raad ik je aan om op de korte termijn glijmiddel te kopen.

Zorg ervoor dat dit op waterbasis is.

Dit lost het probleem van vaginale droogheid op waardoor je toch seks kan hebben.

Waarom je glijmiddel op waterbasis nodig hebt

Glijmiddel op basis van andere stoffen kunnen condooms beschadigen. En die moet je blijven gebruiken totdat je zeker weet dat je definitief onvruchtbaar bent.

 Je kunt niet simpelweg het aantal maanden zonder menstruatie tellen. Je dokter moet bevestigen dat je definitief geen kinderen meer kunt krijgen voordat je stopt.

Want hoewel de kans dat je zwanger wordt heel klein is vind ik niet dat dit een risico is dat je moet nemen. Tenzij je bewust kinderen wilt in deze tijd van je leven. [/box]


#8 Hormoontherapie of niet?

Op internet zijn veel verhalen te lezen van vrouwen die zijn begonnen met hormoontherapie. En er zijn genoeg verhalen van alternatieve therapieën die de hormoonhuishouding beïnvloeden op een soortgelijke wijze als de traditionele hormoontherapie.

Bij beide varianten neem je medicatie of supplementen die op directe of indirecte wijze je hormoonhuishouding beïnvloeden. 

 • Je vrouwelijke hormonen worden verhoogd en daardoor heb je geen last meer van de problemen die de overgang met zich mee kan brengen.

Dit is een perfecte oplossing voor vrouwen die erg last hebben van de kwaaltjes die bij de menopauze horen. Althans, zo lijkt het.

Het kunstmatig verhogen van je oestrogeen geeft een verhoogde kans op:

 • Hartaanvallen
 • Hersenbloedingen
 • Bepaalde vormen van kanker

 De kans op al deze problemen wordt verhoogd door hormoontherapie of de varianten van de alternatieve geneeswijzen.

Nu is de vraag die jij je moet stellen, of dat het waard is. Voel jij tijdens en na de menopauze erg slecht door de verlaging van je hormonen, dan is dat het waarschijnlijk wel waard. En een verhoogde kans betekent niet gelijk dat je 10 jaar eerder dood gaat. Heb je er weinig tot geen last van? Dan kun jij jezelf afvragen of je het wel nodig hebt. 

Testosteron

Je kunt ook testosteron nemen om je libido te verhogen. Maar hierbij geldt hetzelfde probleem. Je kunt last krijgen van een verhoogd cholesterol en andere problemen met je gezondheid. Ook hier ligt de afweging bij jezelf.

Ik snap dat veel vrouwen zich aangetrokken voelen tot hormoontherapie. Maar er zijn verborgen kosten die je op latere leeftijd kunnen treffen en ervoor kunnen zorgen dat je minder lang leeft. Aan de andere kant geldt, kwaliteit van leven is misschien belangrijker dan kwantiteit. 

Dus wees hier heel voorzichtig mee en laat je informeren door je arts over de risico's. Dit geldt helemaal als je naar een alternatief genezer gaat. Leg wat hij voorstelt altijd voor aan je huisarts zodat je zeker weet niet met een kwakzalver te maken te hebben.


#9 Doe dit als je niets meer voelt tijdens de seks

Het verliezen van gevoel tijdens het vrijen is een serieus probleem voor veel vrouwen in de overgang.

"Het kan je plezier in seks goed verpesten."

Gelukkig zijn er oefeningen die je kunt doen om meer sensaties te krijgen tijdens seks en met name tijdens je orgasme. Deze oefeningen worden ook wel "kegeloefeningen" genoemd.

Ze trainen de spieren van je bekkenbodem en maken deze goed sterk.

Je hebt ongetwijfeld weleens oefeningen voor je bekkenbodemspieren (PC spieren) gedaan. Maar als je een opfriscursus nodig hebt, doe dan het volgende:

 • Als je aan het plassen bent stop je de straal. De spieren die je daarvoor gebruikt zijn je bekkenbodemspieren. Zo nu je die gevonden hebt, is het niet de bedoeling dat je deze oefeningen op de wc doet. Dit verhoogt de kans op een blaasontsteking. 
 • Als je ergens zit te wachten span jij je bekkenbodemspieren aan voor vijf seconden. Daarna laat je deze langzaam los, ook voor vijf seconden. Dit doe je tien keer, drie maal per dag
 • Je kunt ze zowel zittend, liggen als staand uitvoeren. 

Deze oefening op zichzelf zorgt voor meer sensatie tijdens seks en een heftiger orgasme.

Je moet deze oefeningen wel voor een langere tijd herhalen zodat dit effect ook werkelijk optreedt.  

Wil je meer tips voor meer gevoel tijdens het vrijen? Lees dan dit artikel


#10 Masturbeer

Je krijgt zin in seks door er vaker mee bezig te zijn. En door jezelf in de stemming te brengen.

Als je in de overgang komt moet je bepaalde aspecten van je lijf opnieuw leren kennen. Waarschijnlijk wordt je minder snel opgewonden dan voorheen en misschien heb je minder gevoel in je vagina.

 • Door te masturberen leer je omgaan met deze situatie. Je ontdekt hoe jij jezelf seksueel plezier kunt geven onder deze omstandigheden.

Dat is belangrijk. Want als je later met je partner naar bed gaat kun je deze kennis over je lijf aan hem overdragen. Als je het nodig hebt dat hij langer bezig is met voorspel kun je dat aan hem vertellen.

Een andere functie van masturberen is dat je leert om weer in de stemming te komen.

Als sekscoach zeg ik vaak tegen mannen dat ze een vrouw onmogelijk kunnen laten klaarkomen als ze daar geen zin in heeft. 

Door vaak te masturberen breng jij jezelf voortdurend in de stemming, kom je regelmatig klaar en maak jij het je partner makkelijk om hetzelfde te bewerkstelligen.


#11 Zorg voor langer voorspel

Als je meer moeite hebt met nat worden en genot ervaren tijdens seks, dan is voorspel erg belangrijk. Dat begint ver buiten de slaapkamer.

Ik hoop dat je vriend dit een beetje in de vingers heeft. Zo niet, dan kun je hem eens dit artikel laten lezen over voorspel.

Het idee is dat hij de tijd neemt om je op te winden zodat de kans groter is dat je nat bent zodra de actie aanbreekt.

Als je minder gevoel ervaart tijdens seks of je minder aantrekkelijk voelt kan voorspel ook dienen om je in de stemming te brengen en te houden.

Misschien is een stap terug nodig van de seksuele activiteiten die jullie normaal gezien ontplooien.

Bijvoorbeeld door meer te focussen op strelen, massages en eventueel orale seks.


#12 Praat met je partner over de nieuwe situatie

Het is belangrijk om in deze fase ook aan je man te denken. Hij kan niet in jouw hoofd kijken en weet zich waarschijnlijk geen raad met de veranderingen in jouw lijf. Hij wil je geen slecht gevoel daarover geven maar weet ook niet hoe hij erover moet praten.

Als je merkt dat hij zich afsluit of niet communiceert is het goed om dit onderwerp met hem aan te snijden.

En als jij jezelf niet meer goed voelt over Jullie seksleven geldt hetzelfde principe. Jullie moeten praten over wat er staat te gebeuren. En over hoe jullie de mankementen beter kunnen maken.

Als dat nodig is kunnen jullie dit gesprek voeren met een relatietherapeut of seksuoloog. Dit kan handig zijn als één van de twee veel weerstand ervaart. Jullie kunnen dan samen kijken waar jullie aan moeten werken.

Als het voor beide allemaal niet zo'n probleem vormt buiten dat je minder makkelijk plezier kunt beleven aan seks raad ik je het volgende aan:


#13 Focus je op een spannende sfeer in de relatie

Je overgang kan de pret bederven als je het daar de kans voor geeft.

 • Een beetje glijmiddel bij de hand en een goed gesprek met je dokter over wat er verder te doen valt aan je klachten is vaak voldoende.

Mits jij je met je partner niet focust op de medische kant maar vooral kijkt naar het romantischer en heter maken van de sfeer van jullie relatie.

In plaats van de bal bij je partner te leggen, die weinig snapt van je lichaam, kun je ook de touwtjes in handen nemen.

Probeer hem wat vaker te verleiden en in de stemming te brengen

Eventuele zorgen die een man heeft verdwijnen als sneeuw voor de zon wanneer hij geil genoeg is.

En voor dat laatste kun jij overduidelijk zorgen.

Wil je tips over hoe je een man het beste voorspel van zijn leven kan geven? Lees dan dit artikel


#14 Doe aan yoga

Je hebt geleerd dat beweging goed is voor het in stand houden van je libido en het op peil houden van je gewicht. Maar de ene activiteit is de andere niet. Sommige vormen van sport zijn beter dan andere.

Mijn favoriete sport voor vrouwen in de overgang is yoga. Want uit dit onderzoek is gebleken dat hun seksleven er op vooruit gaat. Na een aantal weken yoga, geven deze vrouwen zelf aan:

 • Meer zin in seks te hebben
 • Minder pijn te ervaren
 • Vaker klaar te komen

Een duidelijke reden waarom yoga beter is dan andere sporten, is er niet. Maar dat maakt niet uit. Als je wetenschappelijk kunt aantonen dat iets werkt is dat al een mooi begin.

Meld je dus aan voor yogales. Of leg een matje neer en volg de zonnegroet op YouTube.


#15 Voer je seksuele fantasieën uit

Iets wat je libido verder kan aanwakkeren is het uitleven van je seksuele fantasieën.

Je bent nooit te oud om te leren. Of te oud om in bed te experimenteren.

 • Welke dingen wil je proberen maar heb je nog nooit gedaan?
 • En wat wil je partner allemaal doen?

Als je hierover kunt praten met elkaar, kunnen jullie je seksleven een nieuwe boost geven.

Er is een extra reden om met elkaar naar bed te gaan, buiten dat het lekker is en het jullie dichter bij elkaar brengt. Dit kan het zetje geven wat nodig is om jezelf te verzekeren van een leuk en actief seksleven.


#16 Zet seks op de agenda

Dit bedoel ik letterlijk. Pak je agenda. Bepaal samen met je partner hoe vaak jullie het willen doen per week of per maand. En plan dan de avonden in waarop jullie seks hebben met elkaar.

Dit klinkt misschien wat gek. Maar als het in je agenda staat en de afspraak met je partner is gemaakt, dan is dit een verantwoordelijkheid. Want ook al zit je in de overgang en gaat niet alles van een leien dakje, je seksleven benaderen met een verantwoordelijkheidsgevoel maakt de kans groter dat het verbetert.

De overgang kan je hulpeloze gevoelens geven. Je kunt jezelf niet meer aantrekkelijk voelen of je afvragen of je ooit nog lekker klaarkomt.

Maar als je de momenten waarop je seks hebt van het lot laat afhangen wordt je ook niet gedwongen om wat te doen aan je situatie.

 Als het op de agenda staat zeg je: "Ik denk na over wat ik wil en doe er wat aan om het te krijgen."

Met de tips hierboven zul je zien dat je heerlijke seks kunt hebben tijdens de overgang. En wanneer het op de agenda staat is dat een extra stok achter de deur om ervoor te zorgen dat je mijn tips daadwerkelijk opvolgt.

Ik kan ze voor je opschrijven maar jij en je partner zullen het uiteindelijk zelf moeten doen. En daarmee wens ik je heel veel plezier.

"Het Meesterminnares Principe"

Seks tijdens de overgang verbeteren, is hard werken. Met de juiste instelling kom het vanzelf weer goed. 

Wil jij tegelijkertijd je partner verassen door hem te laten zien wat je allemaal in huis hebt? Met name wanneer jij hier weer klaar voor bent.

De beste manier om dit te doen is door mijn Meesterminnares Principe te gebruiken.

Hierin leer je de 5 grootste afknappers van vrouwen in bed. Maar nog veel belangrijker, je leert in 5 stappen hoe je deze fouten vooral niet maakt. Dit geeft je een grote voorsprong op andere vrouwen.

Wil jij weten hoe jij (weer) zijn droomvrouw in bed wordt door deze fouten niet te maken?

Laat mij het dan gratis en privé met je delen.

Laat hieronder je e-mailadres achter en ontvang het Meesterminnares Principe.

Groeten,
Luuk

Picture of Over Luuk Zwart
Over Luuk Zwart

Hoi, ik ben Luuk Zwart. Mijn doel is om 1.000.000 vrouwen te helpen een gezonder en gelukkiger seksleven te hebben. Sinds 2015 heb ik daarnaast ook mannen gecoacht om betere minnaars te worden. Nu geef ik ook advies aan vrouwen. Je kan mijn cursus 'Lippen Van Liefde' hier bestellen'.

Populairste artikelen:

Inhoudsopgave

Copyright 2023 | Meesterminnares.nl – Luuk Zwart – Meesterminnaar B.V.

>