11 Tips Over Hoe Je Veilige & Schone Seks Hebt Tijdens Je Ongesteldheid

Inhoudsopgave

Als je naar bed wilt met je vriend als je ongesteld bent wil je weten hoe je fysieke klachten en rommel voorkomt.

Gelukkig zijn er veel trucjes om menstruatieseks pijnloos, veilig en zonder rotzooi te laten verlopen.

In dit artikel geef ik je mijn beste tips om de vrijpartij van je leven te hebben tijdens je menstruatie. 

More...

Maar eerst:

Is seks tijdens je ongesteldheid veilig? Jazeker!

Als sekscoach krijg ik veel gekke vragen. Vaak denk ik: "Waar gaat dit in godsnaam over?" En er zijn vragen die niet vaak genoeg gesteld worden omdat vrouwen zich er een beetje voor schamen.

Bovenstaande is zo'n vraag. Ik wou dat meer vrouwen hier bewust over nadachten. Want om nou elke maand een tijd lang geen seks te hebben omdat je bang bent dat er rotzooi van komt of je man het niet leuk vindt is hartstikke zonde.

Seks tijdens je ongesteldheid kan:

 • Intiem
 • arrow-right
  Aangenaam
 • arrow-right
  En ontzettend opwindend zijn

De kosten wegen niet op tegen de baten.

Als ik je zomenteen vertel over mogelijke nadelen (zoals een verhoogde kans op SOA's) wil ik dat je in je achterhoofd houdt dat je met de juiste voorzorgsmaatregelen prima van menstruatieseks kunt genieten.

Als jij je zorgen maakt dat je vriend hier niet op zit te wachten, kan ik je geruststellen. 

Veel mannen vinden dit geen probleem. De mannen die er hun bedenkingen bij hebben, hebben het nooit gedaan of zijn onwetend.

Met de tips die ik je vandaag ga geven leer je precies hoe je prettig en schoon van bil kunt met je partner. En je krijgt uitleg hoe je het beste met hem kunt communiceren. Naderhand zal hij je dankbaar zijn.

Hier komen ze:

#1: Voorkom dat je zwanger wordt

Veel mannen en vrouwen verkeren in de veronderstelling dat seks hebben tijdens de ongesteldheid veiliger is dan daarbuiten. Want je zou niet zwanger kunnen raken tijdens je menstruatie.

Maar seks tijdens je ongesteldheid zonder condoom, is niet verstandig als je geen anticonceptie gebruikt. 

De kans is voor de meeste vrouwen weliswaar niet zo groot maar het is wel mogelijk. Hieronder krijg je de korte versie:

Kans op zwangerschap

Je menstruatiecyclus bepaalt het moment waarop je vruchtbaar bent. Ongeveer 14 dagen voor de eerste dag van je menstruatie ben je voor  24 uur vruchtbaar. En sperma kan 4 tot maximaal 5 dagen blijven rondzwemmen in je lijf.

Tijd voor een rekensommetje:

 • Stel, je hebt een korte cyclus van 21 dagen en menstrueert voor vijf dagen. Je eisprong valt op dag zeven. Vanaf dag twee kom je al in de gevarenzone. Dit valt ruim binnen je menstruatie. Komt een man in je klaar, dan kan zijn sperma blijven hangen tot het moment van je eisprong daar is. Je hebt een kans om zwanger te worden
 • arrow-right
  Je hebt een gemiddelde cyclus van 28 dagen en komt rond dag 14 in de gevarenzone. Als je menstruatie uitzonderlijk lang aanhoudt en je bijvoorbeeld op de tiende dag seks hebt bestaat de kans dat je zwanger wordt

Misschien denk je: "Ik tel wel even hoelang mijn cyclus duurt en klaar is Kees" Helaas werkt het zo niet. Want:

 • check
  Het moment van je eisprong kan variëren met een paar dagen ten opzichte van de eerder genoemde 14 dagen
 • check
  Je cyclus kan per maand een beetje verschillen. Een dag ernaast zitten en je hebt te maken met een ongelukje
 • check
  Zelfs als je jaren stabiel bent en het is één keer anders kun je toch "per ongeluk" zwanger worden

Je zou je hier niet zo druk om moeten maken als het ging om iets kleins. Maar ongewenst zwanger worden is geen pretje. Seks tijdens je ongesteldheid is onveilig.

Pas als je in die situatie zit en de hormonen door je lijf gieren, besef je hoe moeilijk het is om onder die omstandigheden normaal na te denken. Een beslissing nemen of je het wilt houden moet je van te voren nemen en navolgen met het gebruiken van anticonceptie als het antwoord "nee" is.


#2: Stop als het pijn doet

Seks tijdens je menstruatie zou niet pijnlijk moeten zijn. In ieder geval niet meer dan seks buiten je ongesteldheid. Als dit toch het geval is gaat er iets mis:

 • Je menstruatie kan pijn veroorzaken maar seks zou dit niet erger moeten maken
 • exclamation-triangle
  Seks zou geen pijn moeten veroorzaken en je menstruatie heeft hier verder geen invloed op

Als het pijn doet gaat er iets mis. Stop ermee, wacht totdat je menstruatie voorbij is en kijk of je een aantal dagen later nog steeds last hebt van dit probleem.


#3: Test jezelf en je partner op SOA's

Voordat je seks hebt tijdens je ongesteldheid is het verstandig om jullie beide op SOA's te testen. En als het gaat om een wisselend contact of iemand die je niet goed kent kun je misschien beter even wachten.

Je kans op het ontvangen of doorgeven van een SOA is groter dan je ongesteld bent.

Als er enige twijfel bestaat over de gezondheid van jou of je partner, dan is het beter om te wachten. Zelfs als je het veilig doet kan een beetje bloed schade aanrichten bij hem en een eventuele SOA aan zijn kant bij jou.

Ook al is je menstruatiebloed niet bijster veel - rond vier eetlepels - als je een SOA hebt kan de concentratie in je bloed hoger zijn dan in je vaginale slijm. En doordat je baarmoedermond tijdens je ongesteldheid lager ligt kunnen SOA's van zijn kant makkelijker bij jou binnendringen.

Zelfs seks tijdens je ongesteld met condoom biedt geen afdoende bescherming tegen SOA's. Bloed kan onder een condoom komen. Jij bent wel redelijk beschermd tegen eventuele SOA's van zijn kant. Alhoewel sommige SOA's via de huid worden doorgegeven en niet via vocht uit zijn penis.

Dit is allemaal te voorkomen door niet met iemand te slapen waarvan je geen testresultaten hebt gezien. En door jezelf natuurlijk ook te testen.

Menstruatieseks is dus niet zo verstandig met iemand die je niet goed kent. Uit onderzoek blijkt ook dat vrouwen die vaker seks hebben tijdens hun ongesteldheid, ook vaker een SOA krijgen.

Hoe zit het met blaasontsteking, urineweginfectie of problemen met je baarmoeder?

Heb je veel last van blaasontstekingen of andere problemen daar beneden?

Dan is seks tijdens de menstruatie ook geen goed idee.

Je bent kwetsbaarder voor ziektekiemen die je partner meebrengt op zijn penis.

De kans dat je last krijgt van bijvoorbeeld een urineweginfectie neemt toe als je menstrueert.

Wees dus ietwat voorzichtig als je hier vaker last van hebt.

Het is niet mijn bedoeling om je bang te maken met verhalen over zwangerschap en SOA's. Het is ook niet mijn favoriete stukje om te schrijven. Het liefst praat ik over de positieve kanten van seks, zoals de verschillende manieren om langer en harder klaar te komen.

Maar als je van te voren goed nadenkt over de risico's rond SOA's en slimme beslissingen neemt, hoef je er voor, tijdens en na de menstruatieseks niet meer aan te denken.


#4: Zorg dat je goed nat bent

Tijdens je menstruatie kun je meer moeite hebben met nat worden. Dat kan komen doordat je wat zenuwachtiger bent dan normaal. Dat is niet vreemd, maar relatief onterecht en waarom hoor je zomenteen.

 • Maar moeilijker nat worden kan ook komen door je menstruatie. En dat is zonde. Want goed vochtig zijn voorkomt dat het erg schuurt, eventuele SOA's makkelijker worden overgedragen en dat je pijn ervaart tijdens het vrijen.


Mogelijk is er meer voorspel voor nodig om je net zo nat te krijgen als normaal. 

Bespreek dit even met je partner zodat hij weet waar hij aan toe is. 

Trap niet in de val dat je menstruatiebloed als glijmiddel gebruikt, zoals op andere sites wordt besproken.

Neem wat extra tijd voor voorspel en je zult zien dat het zijn vruchten afwerpt.


#5: Laat hem je niet oraal bevredigen

Orale seks is fantastisch om te krijgen. Maar tijdens je menstruatie is orale seks geen goed idee. Hoewel je prima vaginale seks kunt hebben is orale seks wat gevaarlijker.

Je bloed kan ziektekiemen bevatten die hem ziek kunnen maken.

Dat gaat via het slijmvlies van zijn mond veel makkelijker.

Het oppervlakte slijmvlies van zijn mond is namelijk groter is dan de oppervlakte bij zijn penis dat met jouw bloed in aanraking komt.

Als hij je toch wil beffen kunnen jullie eventueel een beflapje gebruiken.


#6: Veel mannen vinden seks tijdens de menstruatie prima

Ik zeg niet "alle mannen" omdat niet elke man er op zit te wachten. Maar er zijn genoeg mannen die het helemaal niet erg vinden. En er is een klein groepje dat er zelfs op kickt.

Als jij je erg zelfbewust voelt over seks tijdens je ongesteldheid stelt je dit hopelijk een beetje gerust.

Als ik vrouwen hierover spreek leg ik ze altijd voor of het logisch is om je daar druk over te maken als je partner het helemaal niet erg vindt.

 • De geur, de aanblik of het feit dat er bloed op zijn penis kan komen kunnen jou onprettige gevoelens geven. Maar als hij hier geen last van hebt weet je dat je op de goede richting zit.

#7: Pols subtiel wat je man vindt tijdens menstruatieseks

Dit doe je door een verhaal in de derde persoon te vertellen waarbij men aan menstruatieseks doet of juist niet. Bijvoorbeeld:

 • "Ik was laatst op een verjaardag en daar stond een vrouw te vertellen dat ze nooit seks had tijdens haar menstruatie. Dat vond ik zo raar, dat zij haar geilheid laat inperken door een paar druppeltjes bloed."

Of:

 • "Ik was laatst op een verjaardag en een vriendin zei dat ze tijdens haar menstruatie altijd heel opgewonden wordt. Ik vond het heel tof dat ze dat zei omdat sommige mannen bang zijn om seks te hebben als een vrouw menstrueert. Zij liet even weten hoe normaal het is om gewoon van bil te gaan als je menstrueert en dat vond ik fijn."

Naar aanleiding hiervan krijg je zijn eerste reactie. Hij zal niet doorhebben dat je hem in de val lokt waardoor hij waarschijnlijk ongegeneerd zal vertellen wat hij er van vindt.

Als hij menstruatieseks helemaal niets vindt kun je op de lange termijn proberen zijn gedachten bij te stellen als dit belangrijk voor je is. Maar in veel gevallen zul je horen dat het hem niets kan schelen als een vrouw een beetje bloedt.

Wat als een man het nooit heeft gedaan?

De kans bestaat dat je partner nog nooit seks met een ongestelde vrouw heeft gehad. In dat geval kun je hem rustig inwijden. Dat doe je zo:


 • check
  Als je opgewonden raakt tijdens je menstruatie ga je naar je vriend
 • check
  Je begint hem op te winden alsof er niets aan de hand is
 • check
  Als hij knettergeil is en op het punt staat je te penetreren zeg je "Ik ben wel ongesteld."
 • check
  Omdat opwinding het meestal wint van onzekerheid zal je vriend  waarschijnlijk doorzetten
 • check
  Naderhand geef je hem kusjes, complimenteer je hem met zijn mannelijkheid en doe je alsof het de normaalste zaak van de wereld is
 • check
  Als je vriend expliciet heeft aangegeven dat hij geen seks wil tijdens je menstruatie is het niet aardig om het zo te doen. Maar als hij het nooit heeft gedaan en hij maakt de indruk dat hij het weleens wil proberen kun je dat op deze manier aanpakken

#8: Wacht tot de stroom minder is

Dit is gezond verstand.

Als het er op dag 1 heftig aan toegaat daar beneden...

...of je hebt heftige krampen, dan kan je beter een dagje wachten.

Dat voorkomt een hoop rotzooi en eventueel een moeilijk gesprek met je vriend.

Als hij er geen bezwaar mee heeft en jij hebt er geen last van is er geen enkele reden om te wachten.

 Maar als je het liever zo schoon mogelijk doet en je vriend is nog niet heel zelfverzekerd met dit soort avontuurtjes, dan kun je het beter een paar dagen uitstellen.


#9: Doe het onder de douche

Hoe hou je menstruatieseks zo schoon mogelijk?

Simpel. Doe het onder de douche.

Menstruatievocht wordt dan gelijk weggespoeld, je maakt geen dekbed vies en je vriend kans zijn piemel gelijk schoonmaken.

Hou er rekening mee dat de meeste condooms niet tegen water kunnen.

Dit is dus niet zo geschikt als je het met condoom wilt doen. Of als je geen speciaal condoom voor onder de douche bij de hand hebt.


#10: Tref de volgende voorzorgsmaatregelen als je het in bed doet

Besluit je het in de slaapkamer te houden, dan zijn er een aantal dingen die je kunt doen om het allemaal ontspannen en schoon te laten verlopen:

 • Leg handdoeken op het hoeslaken. Dit voorkomt dat je al je beddengoed moet wassen
 • arrow-right
  Leg tissues bij de hand om jezelf en hem mee te drogen. Heb eventueel vochtige tissues bij de hand, dit werkt nog beter

Al deze voorzorgsmaatregelen hoeven niet per se. Maar ze zijn handig als je vriend niet zo avontuurlijk is aangelegd of jij het zelf allemaal erg proper wilt houden.

Neem na afloop van de sessie wel even een douche. Dit is zeker een goed idee voor je vriend. Bij sommige mannen kan menstruatiebloed op de huid een beetje irriteren. 


#11: Gebruik deze standjes om zo min mogelijk te lekken

Omdat je baarmoeder wat meer geopend is tijdens de menstruatie kan je vriend je mogelijk pijn doen. Heel diep en hard gaan is in deze tijd van de maand niet aan te raden.

Daarnaast kan er bij diepe standjes meer bloed vrijkomen. Dat is nogal jammer. En denk ook aan standjes waarbij de zwaartekracht in het spel komt en de kans groter wordt dat de stroom toeneemt.

De beste seks standjes voor tijdens je menstruatie zijn:

 • check
  Missionaris. Eventueel met je benen in de lucht of om hem heen. Of je bekken verhoogd met een kussen eronder, tenzij je dit pijn doet. Dit zorgt ervoor dat er minder bloed naar buiten kan komen
 • check
  Op jullie zij. Hierbij kan hij niet erg diep en is de kans op een grote stroom minimaal. Lepeltje lepeltje is daarom een perfecte positie

Ongesteld seks hebben gaat vele malen makkelijker en schoner met deze posities. Leg dit van te voren even uit aan je vriend zodat hij in het complot zit. Dat maakt het makkelijker te begrijpen als jij ineens de leiding neemt.

"Het Meesterminnares Principe"

Seks tijdens je ongesteldheid kan fantastisch zijn.

Maar weet je ook hoe je nog beter in bed kunt worden?

Door mijn Meesterminnares Principe te gebruiken en op je vriend toe te passen.

In dit principe heb ik de 5 meest voorkomende fouten bij vrouwen op een rijtje gezet. Niet alleen leer je welke dit zijn maar ook hoe je deze voorkomt.

Het zal nog geen 15 minuten duren om het door te nemen. Eenmaal doorgenomen? Dan zul je automatisch in de top 3 van elke man belanden.

Laat hieronder je e-mailadres achter zodat je het gratis en privé kunt downloaden.

Groeten,

Luuk

Picture of Over Luuk Zwart
Over Luuk Zwart

Hoi, ik ben Luuk Zwart. Mijn doel is om 1.000.000 vrouwen te helpen een gezonder en gelukkiger seksleven te hebben. Sinds 2015 heb ik daarnaast ook mannen gecoacht om betere minnaars te worden. Nu geef ik ook advies aan vrouwen. Je kan mijn cursus 'Lippen Van Liefde' hier bestellen'.

Populairste artikelen:

Inhoudsopgave

Copyright 2023 | Meesterminnares.nl – Luuk Zwart – Meesterminnaar B.V.

>