10 Trucs Om Seks Tijdens Zwangerschap SUPER Te Maken

Inhoudsopgave

Als je zwanger bent kun je onzeker worden over je seksleven.

Is het nog mogelijk om te vrijen op een manier die leuk en veilig is voor zowel jij, je partner als jullie ongeboren kind?

In dit artikel geef ik je alles wat je nodig hebt om aangename en veilige seks te hebben tijdens de zwangerschap.

More...

Maar eerst:

Zo heb je de vrijpartij van je dromen als je zwanger bent

De eerste weken van je zwangerschap merk je niet zo veel. Maar dan zet de ochtendmisselijkheid in. Je lichaam begint te veranderen. En dan begin je te twijfelen.

"Mijn borsten zijn groter maar ik ben ook aangekomen. En mijn man zal mijn ochtendmisselijkheid vast niet aantrekkelijk vinden. En als hij ziet hoeveel ik eet...."

Een zwangerschap kan je onzeker maken over je aantrekkelijkheid. Daar heb ik alle begrip voor. In deze spannende tijden kan deze onzekerheid je flink van je stuk brengen.

 • Wat als je een sterk verlangen hebt naar seks en intimiteit tijdens de zwangerschap?
 • Hoe communiceer je dit naar je partner?
 • En hoe ga je ermee om als hij minder bereikbaar voor je is omdat hij zijn eigen zorgen heeft?

In dit artikel leg ik je uit wat je moet doen als je seks wilt hebben, al dan niet zonder condoom, tijdens de zwangerschap.

Zowel in de eerste, de laatste weken als alles daartussen.

Er is veel onzin te vinden op internet. Met name op sommige forums voor vrouwen tijdens hun zwangerschap wordt veel onzin verkocht. Dat komt omdat het seksleven van koppels die in verwachting zijn erg onvoorspelbaar wordt. Seks is niet meer vanzelfsprekend en dat leidt tot allerlei rare theorieën over wat wel en niet kan

Hoe vaak de gemiddelde persoon seks heeft tijdens de zwangerschap is ook erg verschillend. Sommige vrouwen hebben er minder behoefte aan, waar andere vrouwen opeens meer zin in seks en veel seks hebben. 

Hieronder krijg je een serie tips en trucs waarmee je geweldige seks kunt hebben tijdens de zwangerschap.

 Je leert hoe je moet omgaat met de nare kanten van seks als je zwanger bent, zoals het doorgeven van SOA's aan je kindje. Maar ook wat de perfecte standjes zijn als je in de laatste fase van je zwangerschap zit.

Al met al is het belangrijk dat je seks hebt wanneer je er zin in hebt. En hieronder krijg je alle trucs aangereikt die je nodig hebt om er een geweldige en intieme negen maanden van te maken.

Truc 1: Denk niet dat hij je onaantrekkelijk vindt

Fijne seks begint in je hoofd. En ik wil één hardnekkig misverstand uit de weg ruimen.

"Mannen vinden hun zwangere vrouw wel degelijk aantrekkelijk."

Ga maar na. Als je al jaren een relatie met iemand hebt vond hij je doorlopend seksueel interessant. Jouw zwangerschap is niet het moment om die interesse te verliezen.

 • Ja, je lichaam verandert 
 • De hormonen gieren door je lijf
 • Je krijgt een flinke buik en wat extra spek

Maar je krijgt ook die "glow" die zwangere vrouwen met zich meedragen. En je draagt nota bene zijn kind in jouw buik (tenminste dat hoop ik).

Zijn vaderinstinct komt naar boven en hij wil zorgen voor jou en zijn aanstaande kindje.

Als hij geen seks wilt tijdens de zwangerschap dan is de kans klein dat het aan jou ligt. 9 van de 10 keer is het puur dat hij in zijn hoofd met iets anders bezig is. Er verandert ook veel voor hem. Hij wordt vader en dat betekent dat zijn hele leven op zijn kop staat.

Zijn zwangere vrouw, die wil hij zo goed mogelijk verzorgen.

Zijn kind, die wil hij een zo goed mogelijke toekomst geven.

Dat legt veel druk op zijn schouders die hem uit jouw armen en in een gevoel van verantwoordelijkheid kunnen drijven.

Ga dus niet direct van het ergste uit als hij niet meer achter je aan gaat in de slaapkamer. En hieronder krijg je de meest voorkomende mannelijke twijfels te zien, met een passend antwoord:

Mannelijke twijfels rond de zwangerschap


Man: Is seks niet onveilig voor de baby?


Vrouw: Haha, je pik is groot.... Maar mijn vliezen schermen ons kindje goed af. En de dokter heeft gezegd dat seks tijdens de zwangerschap mag! (Zie verderop in dit artikel)


Man: Ik maak me zorgen of er wel voldoende ... is voor ons kindje.


Vrouw: Oh, ik heb er alle vertrouwen in dat je daar een oplossing voor vindt. *kus hem in zijn nek*


Man: Doet seks tijdens de zwangerschap jou geen pijn?


Vrouw: Je brengt me juist op hemelse hoogten, schat... Je hebt me nog nooit zo gedaan als *de laatste keer dat jullie het deden tijdens je zwangerschap*


Onthou dat de twijfels van een man makkelijk zijn te weerleggen door hem te verleiden. Kus hem in zijn nek, vertel hem dat je hem wilt, streel bewonderend zijn sterke armen. Wat vleierij van een aantrekkelijke vrouw die ook nog zwanger van hem is en hij zal vanzelf opgewonden worden.


Truc 2: Maak jezelf zo aantrekkelijk mogelijk

 • Ochtendmisselijkheid
 • Dikker worden
 • Emotionele instabiliteit

Dit zijn zaken die automatisch kunnen gebeuren als je zwanger bent. De hormonen vliegen door je lijf en zorgen voor gewichtstoename, stemmingswisselingen en andere zwangerschapsklachten.

Hoewel je man zo begripvol mogelijk wil zijn zal hij hier toch moeite mee hebben. Dat komt omdat braaksel, chagerijnigheid en verslonzing niet echt aantrekkelijk zijn en zijn stemming niet bevorderen.

Daarmee wil ik niet zeggen dat je deze moet verbergen.

Ze horen bij de zwangerschap en hij wil je daar sowieso bij ondersteunen.

Maar je kunt nog steeds goed voor jezelf en voor hem zorgen, ook al voel jij je niet altijd geweldig.

Hiervoor hoef je geen reusachtige verwachtingen van jezelf te hebben.

 • Als jij je niet volledig laat gaan met fastfood
 • Relatief vrouwelijke kleren draagt
 • Probeert niet te veel te klagen richting hem

Dan is hij al een gelukkig man. Je lichaam zal weliswaar veranderen maar dat betekent niet dat je moet stoppen met voor jezelf te zorgen. Als jij ervoor zorgt dat je enigszins jezelf blijft, dan doen je grotere borsten en je zwangere uitstraling de rest.

Wil je meer weten over wat mannen aantrekkelijke kleding vinden bij vrouwen? Lees dan dit artikel. 


Truc 3: Zorg voor veilige seks tijdens de zwangerschap

Hiermee bedoel ik niet "met condoom" maar "van te voren getest op SOA's en schoon bevonden."

Bepaalde seksueel overdraagbare aandoeningen kunnen namelijk schade aanrichten in je baarmoeder en is daarom gevaarlijk voor je kindje.

Ook als jij of je vriend geen symptomen hebben kan hij iets hebben en dit aan je doorgeven.

 • Het is belangrijk dat hij, voordat jullie seks hebben tijdens de zwangerschap, testen dat hij geen latente SOA heeft.

Ik begrijp dat je nu denkt: "Luuk, ik krijg een kind van deze man, dus met die soa zit het wel goed"

Maar hé, ik wil het toch even gezegd hebben. Onveilige seks zit in een klein hoekje.

Een soa-test kost weinig tot niets en het sluit een groot gevaar uit. De kans dat hij wat heeft is niet groot maar als het dan toch zo is kan het kindje echt pijn worden gedaan.


Denk bijvoorbeeld aan herpes, zowel genitaal als aan je mond (een koortslip). Dit virus kan overgedragen worden aan je foetus en ontstekingen in de hersenen van je pasgeboren baby veroorzaken... wat tot de dood kan leiden. 

Laat je vriend je daarom nooit beffen in het derde trimester als hij ooit een koortslip heeft gehad. En laat hem een SOA-test doen voordat jullie ook maar beginnen met seks tijdens de zwangerschap. 


Truc 4: Doe het oraal

Seks tijdens de eerste 3 maanden van de zwangerschap is niet moeilijk. Er is nauwelijks groei van je buik waardoor seks hebben niet per se anders is. 

Naarmate je zwangerschap vordert kan seks wel ingewikkelder worden:

 • Je buik zit in de weg
 • Je hebt minder zin om heftig te bewegen
 • Zwangerschapskwalen weerhouden je van een lange vrijpartij

In het merendeel van je zwangerschap zul je hier nog geen last van hebben.

Sterker nog: tijdens het tweede trimester  van je zwangerschap is de kans groot dat je voortdurend heel opgewonden bent en niets liever wilt dan vrijen met je man.

Maar in het eerste en laatste trimester, als de zwangerschapskwalen flink kunnen opkomen, kan orale seks een prima manier zijn om de intimiteit en spanning in jullie relatie te houden

Wil je tips over hoe je hem een geweldige pijpbeurt kan geven? Lees dan dit artikel.  En wil je man meer leren over beffen? Dan kan hij dit artikel bekijken

Zijn orgasmes slecht voor mijn kind?

Nee, zeer zeker niet.

Je vagina is gevoeliger en je borsten ook. Dat komt doordat de bloedtoevoer is toegenomen. Vooral je schaamlippen en clitoris registreren elke aanraking en kunnen wat gezwollen lijken.

Vrouwen die nooit een orgasme hebben ervaren (wat helaas vaker voorkomt dan je denkt) krijgen ineens veel makkelijker seksueel genot. Puur doordat de erogene zones beter doorbloed zijn en ze veel makkelijker nat wordt door alle hormonen.

Als je een orgasme krijgt worden er gelukshormonen afgegeven aan het bloed. Die komen via de navelstreng ook bij het kindje terecht. Je baby krijgt dus een stroom gelukshormonen binnen en maak je dus extra gelukkig.

Wetenschappers denken verder dat de baby weinig merkt van seks. Kinderen hebben als foetus nog geen bewustzijn. En ze kunnen mogelijk wel voelen dat de baarmoederwand heen en weer gaat maar dat is het dan ook. 


Truc 5: Kies een comfortabel standje...

...met name voor je dikke buik. Dit begint een probleem te vormen ergens aan het einde van het tweede trimester en het begin van het derde trimester. Seks tijdens het begin van de zwangerschap is niet moeilijk, aangezien er nauwelijks nog een buik is gevormd. 

Er zijn verschillende standjes die je kunt proberen. Zolang ze het maar comfortabel voor je maken. Dit zijn mijn favorieten:

 • Missionaris. Dit bekende standje is volgens beide partijen één van de lekkerste standjes om te doen. Wanneer je zwanger bent kan hij niet heel erg voorover leunen, maar verder is dit standje een echte aanrader. 
 • Doggystyle met een kussen onder je buik. Je kunt van doggystyle blijven genieten zolang je een kussen onder je buik legt en jezelf goed ondersteunt. Dit is ideaal omdat er in principe geen gewicht van de man op jou hoeft te steunen
 • Lepeltje lepeltje. Jij ligt op je zij en je man ligt intiem tegen je aan. Zijn penis kan niet heel diep en dat is ideaal als vrijen te pijnlijk is
 • Jij zit op hem. Op deze manier kan jij de diepte, snelheid en de intensiteit bepalen. En er drukt geen gewicht op je buik. Eventueel kun je ditzelfde doen op een stoel zodat je dit hebt om je aan vast te houden
 • schuin liggend. Jij ligt op je rug met je benen gebogen. Je man draait op zijn zij en tilt jouw benen over zijn heupen heen. Hij pakt jouw heupen vast om te kunnen stoten en jij kunt in chill-modus genieten van al zijn bewegingen. Dit standje is ideaal als je erg veel last hebt van je buik. Je hebt namelijk complete bewegingsvrijheid.  
 • Op de bedrand. Jij gaat op de rand van het bed zitten en doet je benen wijd of in de lucht. Hij gaat op zijn knieën zitten en neemt je. Jullie hebben hierdoor beide veel bewegingsvrijheid

Truc 6: Draag een BH

Één van de eerste tekenen dat je zwanger bent is het zwellen en gevoelig worden van je borsten. Dit zet tijdens de zwangerschap door. Ze kunnen erg in grootte toenemen en heel gevoelig zijn.

Dat is leuk voor je partner die het vast niet erg vindt als je een cupmaat omhoog gaat. Maar als jullie seks hebben tijdens de zwangerschap, kan het pijnlijk zijn als die gevoelige gevaartes hard heen en weer schudden.

In zo'n geval is de oplossing het dragen van een BH. En dan met name eentje die je borsten goed ondersteunt. Hoe hij er uitziet is misschien belangrijk voor je vriend maar voor jou moet de steun vooral goed zijn. Op die manier zwabberen je borsten niet rond en bespaar jij jezelf flink wat pijn.


Truc 7: Bereid je voor op een gevoelige vagina

Door de zwangerschap neemt de doorbloeding van je vagina toe. Het gevolg is dat zo'n beetje alles in en rond je vagina gevoeliger wordt. Elke aanraking komt intenser binnen.

Dat kan heel prettig zijn maar het kan seks ook snel te veel maken.

Zowel jij als je partner zullen moeten wennen aan de nieuwe situatie. Leg hem uit wat er aan de hand is en experimenteer samen met de juiste:

 • Druk
 • Intensiteit

Misschien dat dat ene standje wat jullie normaal nooit deden, omdat je er toch weinig gevoel bij had nu precies goed is. En dat een ander standje wat eerder precies goed was nu niet meer zo belangrijk lijkt. Oefening baart kunst.


Truc 8: Heb een handdoek bij de hand

Ik heb al benoemd dat zwangere vrouwen makkelijker nat worden. Dat komt door de hormoonhuishouding die op hol is geslagen.

Een nadeel is dat het uit de hand kan lopen met dit vocht. En dat er naast vaginaal slijm ook afscheiding uit je vagina kan komen. Een handdoekje om dit netjes op te vegen kan goed van pas komen.

Probeer er niet te veel aan te denken maar wees er wel op voorbereid.

Zwangere seks zal soms wat onhandig zijn of er gebeurt iets wat niet zo charmant is. Lach erom met je partner en ga daarna door waarmee je begonnen was.


Truc 9: Ga naar de dokter als je deze klachten krijgt

Seks als je zwanger bent kan een aantal nawerkingen hebben waar je misschien van schrikt.

 • Bloedverlies na seks tijdens de zwangerschap. De wand van de baarmoeder is beter doorbloed. Hierdoor kan incidenteel een bloedvaatje knappen tijdens seks. Dit bloed licht en maar even. Bloed het langer dan vijf minuten of is de stroom hevig? Bel dan je arts
 • Een strakke buik. Dit kun je voelen na het hebben van een orgasme. Je buik zou in de tijd na het orgasme moeten ontspannen. Zolang dit wegtrekt is dit niet vervelend voor het kindje. Duurt het langer dan verwacht? Zoek dan contact met je arts
 • Lichte krampen. Dit kan nu eenmaal gebeuren en heeft niets te betekenen. Maar als de krampen langer dan een paar minuten aanhouden nadat de seksuele activiteit is gestopt of de krampen doen veel pijn, bel dan even met je arts
 • Branderig gevoel tijdens seks. Je vagina is in de periode van zwangerschap meer doorbloed, dan kan het zijn dat dit een branderig gevoel veroorzaakt. Ook kan het door de hormonen worden veroorzaakt. Houdt het branderige gevoel langer aan? Dan kan het eventueel ook een schimmelinfectie zijn. Bel dan even met de huisarts. 

Truc 10: Doe NIET aan anale seks

Als jij en je partner gewend zijn aan het hebben van anale seks kun je daar tijdens de zwangerschap beter mee stoppen.

Allereerst is er een verhoogde kans op aambeien die tijdens anale seks verder kunnen beschadigen. Maar dat is niet het grootste probleem.

Als je man een foutje maakt en van je anus terug naar je vagina gaat, kan hij bacteriën uit je anus overbrengen op je vagina.

Dit kan voor een infectie zorgen die heel slecht is voor het kindje.

Om ook maar enigszins dit soort problemen te voorkomen raad ik je aan om te stoppen met anale seks zolang je zwanger bent.

"Het Meesterminnares Principe"

Je hoeft dus helemaal niet te stoppen met seks tijdens de zwangerschap. Het zal je relatie in ieder geval geen goed doen en je mist een hele hoop genot. 

Is jullie seksleven überhaupt nooit zo spannend geweest? Dan heb ik iets leuks voor je:

Mijn Meesterminnares Principe.

Hierin heb ik de 5 meest voorkomende fouten bij vrouwen voor jou op een rijtje gezet. Niet alleen leer je welke dit zijn maar ook hoe je deze voorkomt.

Het zal nog geen 15 minuten duren om het door te nemen. Eenmaal doorgenomen? Dan zul je hem verbazen over jouw bed kwaliteiten

Laat hieronder je e-mailadres achter zodat je het gratis en privé kunt downloaden.

Groeten,

Luuk

Picture of Over Luuk Zwart
Over Luuk Zwart

Hoi, ik ben Luuk Zwart. Mijn doel is om 1.000.000 vrouwen te helpen een gezonder en gelukkiger seksleven te hebben. Sinds 2015 heb ik daarnaast ook mannen gecoacht om betere minnaars te worden. Nu geef ik ook advies aan vrouwen. Je kan mijn cursus 'Lippen Van Liefde' hier bestellen'.

Populairste artikelen:

Inhoudsopgave

Copyright 2023 | Meesterminnares.nl – Luuk Zwart – Meesterminnaar B.V.

>