5 Dingen Die Je Moet Weten Over Een Seksloze Relatie + Oplossingen

Inhoudsopgave

Seks speelt een rol in elke relatie. 

Ja, zelfs het gebrek eraan is van grote invloed.

In dit artikel lees je alles wat je moet weten over relaties zonder seks en wat de simpele stappen zijn om ermee om te gaan.

Of je nu weinig of zelfs helemaal geen seks hebt op dit moment, hier leer je wat jij moet weten:

More...

Maar eerst:

Wat men je NOOIT zal vertellen over een seksloze relatie

Kijk:

Mannen scheppen graag op over hun seksleven. Toegeven dat je weinig seks hebt als man druist in tegen je ego. En hun vrouwen houden wijselijk hun mond. Ze willen niet tegen de leugen van hun mannen ingaan.

Want als je kijkt naar de cijfers, zie je dat: 

 • Bijna een kwart van de Nederlanders het afgelopen jaar geen seks heeft gehad.
 • Een kwart die het hooguit één keer per maand doet.
 • 50% doet het vaker tot regelmatig. Maar zoals ik al aangaf is de kans groot dat er veel opscheppers tussen zitten, en dat het werkelijke cijfer lager ligt.

Seksloze relaties komen dus voor. Vaker dan je denkt. En veel meer dan mensen willen toegeven.


# Waarom mensen kiezen voor een relatie zonder seks

Ik ben een sekscoach. En vanuit die positie heb ik vaak te maken met mensen die geen of weinig seks hebben. De mate waarin mensen daar ontevreden mee zijn, kan verschillen.

Wanneer van een koppel de ene persoon het vervelend vindt en de andere niet, is dat natuurlijk lastig.

En ook al zegt een man dat hij het niet erg vindt om geen seks te hebben: hij heeft seks nodig om zich mannelijk te voelen.

Misschien heeft hij die zucht naar een mannelijk gevoel opgegeven. Maar indien hij dat niet heeft, is seks nodig om die illusie van zijn ego in stand te houden.

Waarmee ik niet wil zeggen dat er iets mis mee is om geen seks te hebben in je relatie. Ik heb er wel een mening over, maar ik vind dat iedereen voor zichzelf moet beslissen wat hij of zij doet. In de slaapkamer, maar ook daarbuiten.

Maar wat zijn de redenen die ervoor zorgen dat mensen geen seks meer hebben? Ik heb ze voor je op een rijtje gezet:

DE 8 MEEST VOORKOMENDE REDENEN VOOR EEN GEBREK AAN SEKS IN EEN RELATIE

 • Fysieke problemen. (Erectiestoornissen, vaginisme, rugklachten, enzovoorts)
 • Stress. Als je een druk of intens leven hebt beïnvloedt dit je seksuele verlangen. Veel koppels maken tijden mee waarin de frequentie van en de tevredenheid rond hun seksleven omlaag gaat.
 • Psychische klachten. (Depressie, burn-out)
 • Leeftijdsgerelateerde klachten. Hoe ouder een man wordt, hoe minder je libido wordt. Zij pieken rond hun twintigste en daarna wordt het minder. Vrouwen daarentegen zien een piek tussen hun 30ste en 40ste, en daarna wordt het minder. (natuurlijk zijn er uitzonderingen)
 • Aantrekkingskracht die afneemt. Hierdoor voelt men weinig verlangen meer.
 • Te druk. Ik vind het me moeilijk voor te stellen, maar na een dag werken, met de kinderen spelen en het huishouden doen zijn veel mensen uitgeput. Te uitgeput voor de "no pants dance".
 • Slechte ervaringen. Sommige mensen hebben zulke slechte ervaringen met seks gehad dat ze er een afkeer voor hebben ontwikkeld. Ze vinden seks vies, hebben piemelvrees of hebben andere problemen.
 • A-seksualiteit. Oftewel het gebrek aan seksuele aantrekkingskracht waardoor je eigenlijk nooit de behoefte hebt in seks. Deze staat onderaan voor een hele goede reden: Het komt nauwelijks voor.

Zoals je kunt zien zijn er heel wat redenen waarom mensen geen of minder seks hebben in hun relatie. En dit hoeft niet een groot probleem te vormen, op de korte termijn althans. Want als beide partijen er mee kunnen leven, kan dit goed gaan.

Maar wat als één van de twee er ongelukkig mee is?


# Wat je moet weten over de seksdrive van mannen.

Kijk:

Stel dat jij seks wilt en hij niet. Dan kan dat frustrerend zijn. In zo'n geval is het moeilijk om de juiste keuze te maken over wat je kan doen.

Je kan het één en ander doen om hem op te winden, maar als er niets veranderd ben je geen meter opgeschoven. Van het bovenste rijtje liggen er een paar behoorlijk buiten je controle.

Het komt echter vaker voor dat vrouwen geen zin hebben in seks, en het initiatief voor een seksloze relatie bij hen vandaan komt. In zo'n geval zijn er meerdere problemen:

 • Er kunnen uitzonderingssituaties zijn waarbij een man echt geen behoefte heeft aan seks. Bijvoorbeeld bij mannen die a-seksueel zijn. Dit is echter een minderheid. De meeste mensen hebben wel een seksuele behoefte.
 • Als hij tijdelijk ook geen behoefte of verlangen voelt, kan het een tijdje goed gaan. Maar wanneer zijn verlangen terugkomt, kan dit een probleem gaan vormen. Sta je dan een open relatie toe? Kan hij een andere uitlaatklep krijgen? Of veel beter: zoeken jullie een manier om uit het slop te komen?
 • Ook al zegt een man dat hij geen zin heeft, in feite heeft hij seks nodig om zich goed over zichzelf te voelen. Tijdelijke gezondheids- of stressproblemen kunnen zijn zin doen afnemen, maar buiten dat heeft seks een enorme psychologisch effect op een man. Wanneer hij het niet kan hebben voelt hij zich slecht over zichzelf.

Je ziet ongetwijfeld een patroon. Een man zijn zelfvertrouwen hangt gedeeltelijk samen met de beschikbaarheid van seks. Tenzij hij door een "blessure" uit de running ligt of er ernstige stress is waardoor zijn libido tijdelijk is afgenomen. Maar in alle andere gevallen is seks iets waar hij naar verlangt en wat hij nodig heeft voor zijn welbevinden.


# Waarom je niet naar de volkswijsheid moet luisteren die zegt dat een seksloze relatie gezond is.

Het klinkt mooi:

Wij hebben geen seks nodig, onze relatie is sterk genoeg,
Als je van elkaar houdt dan heb je geen seks nodig om gelukkig te zijn.
Wij zijn niet zo actief in de slaapkamer, want daar hebben wij gewoon geen behoefte aan.

Heel mooi, maar ik heb nog nooit een oprecht gelukkig stel dit horen zeggen... 

En weet je hoe dat komt?

Omdat het simpelweg niet waar is. Seks is van levensbelang voor een gezond liefdesleven.

Dat vind ik en dat vindt ook de wetenschap:

Zomaar een paar statistische feiten over relaties in Nederland

 • Ongeveer een derde van de huwelijken eindigt in een echtscheiding. 
 • De meeste mensen versleten zes a zeven partners voordat ze iemand vinden waar ze voor langere tijd bij willen blijven. Alle relaties daarvoor gaan zo goed als stuk.
 • Een belangrijke reden voor het opheffen van het huwelijk is "uit elkaar gegroeid zijn". Hierbij speelt aantrekkingskracht (en dus seks) een grote rol.
 • Het is een veilige aanname dat een groot gedeelte van de mensen die nooit tot een huwelijk komen het uitmaken met een vergelijkbare reden. (niet bij elkaar passen of uit elkaar gegroeid zijn)
 • 50% van de mensen gaat vreemd. (gedefinieerd als: heeft seks met iemand anders buiten de relatie) Dat wil niet per se zeggen dat de relatie ongezond is. Maar bij een gedeelte van de mensen zal er iets niet helemaal goed gaan.

Het argument dat je prima een relatie kan hebben zonder seks wordt dus niet ondersteund door de feiten. "Uit elkaar groeien" en geen aantrekkingskracht voelen zorgt ervoor dat mensen uit elkaar gaan.

Daarnaast speelt bij vreemdgaan aantrekkingskracht ook een grote rol. Want hoewel vreemdgaan bij mannen weinig zegt over hoeveel ze van hun vrouw houden, zegt het wel iets over de behoefte die mannen hebben aan seks. Ook als ze doen alsof ze het niet belangrijk vinden of dat ze zonder kunnen, de realiteit is dat dit 99 van de 100 gevallen ten koste gaat van zijn zelfvertrouwen en/of kan leiden tot vreemdgaan.

Er is dus genoeg aanleiding om aan te nemen dat het niet hebben van seks je relatie schade toebrengt. Aldus Tim. Hij is een datingcoach, en ik hou me alleen met seks bezig.

Wat kan ik je vanuit mijn expertise vertellen over de seksloze relatie?

# Seks: de wetenschappelijk bewezen voor- en nadelen.

Om met die laatste te beginnen: er zijn geen nadelen.

Tenzij je dokter je heeft verteld dat je niet met iemand naar bed mag omdat je een medische kwaal erger maakt, is er geen enkele reden te verzinnen waarom seks slecht voor je is.

Het lijstje met voordelen is een stuk groter. Het zijn er vijf:

Voordeel 1: Seks maakt de relatie sterker.

Wanneer je met elkaar vrijt worden er hormonen en neurotransmitters afgegeven die te maken hebben met liefde en houden van. Je voelt meer warme en zachte emoties naar elkaar. Dit is nog los van het volgende punt:

Voordeel 2: Aantrekkingskracht houdt jullie bij elkaar.

Een man wil zich mannelijk voelen. En als vrouw wil je vast ook als vrouw behandeld worden. Wanneer je geen seks hebt, kom je meer bij vriendschap terecht. Dat is allemaal leuk en aardig, maar de dynamiek tussen man en vrouw is juist wat een relatie een relatie maakt.

Wanneer je deze dynamiek met je partner hebt zal je veel sterker reageren als deze van iemand anders komt. Zelfs als je behoefte aan seks weg is, is er behoefte aan deze dynamiek. Die kan opgevuld worden door elkaar te blijven daten, maar dat komt lange na niet in de buurt als dat diezelfde date eindigt met een gezamenlijke climax.

Voordeel 3: Het maakt de kans op vreemdgaan kleiner.

Verleidingen zijn er genoeg. Overal waar je kijkt zul je mannen zien die je aantrekkelijk vindt. En dit geldt misschien nog wel meer voor je vriend.

Maar wanneer jullie seks hebben met elkaar (en dit op zo'n manier dat jullie aantrekkingskracht groter wordt) neemt de allure van een affaire af.

Voordeel 4: Het is goed voor je gezondheid.

Voor je conditie. Het tegengaan van stress. Je jong voelen. Je mentale gezondheid. Je kracht, zowel fysiek als mentaal.

Moet ik doorgaan?

Laat me je een leuk voorbeeld geven:

In een onderzoek ontdekten wetenschappers dat vrouwen die vaak seks hadden waarbij de man in hen klaar kwam een kleinere kans hadden op een depressie dan vrouwen die geen seks hadden, of seks met een condoom. Sperma werkt dus als een antidepressivum.

Dit is één van de talloze voorbeelden waarom seks gezond is. Wil je er meer? Check dan dit artikel.


# Hoe je seks terugbrengt in je relatie.

Zoals je ziet kent het hebben van seks voordelen die naarmate de relatie langer duurt belangrijker worden. Maar hoe zorg je ervoor dat je een seksloze relatie omtovert in een relatie waarin wel wat gebeurt?

Eerder maakte ik een artikel over hoe je ervoor zorgt dat je man er weer behoefte aan krijgt. Hieronder geef ik je tips over wat je moet doen binnen de relatie zelf om de aantrekkingskracht te verbeteren.

 • Neem afstand. Wanneer je de hele dag met elkaar samenwerkt kom je in "de samenwerkmodus". En als je daarna gezamenlijke hobby's en vriendengroepen onderhoudt, dan worden jullie meer een soort vrienden van elkaar. Daardoor kan het helpen om wat meer tijd voor jezelf te nemen en hobby's los van elkaar te ontwikkelen. Dat voorkomt dat je te veel in deze patronen schiet.
 • Ga met elkaar op date. Een lang voorspel is belangrijk. Wanneer je samen op date gaat begint dit voorspel al het moment dat je de deur uit gaat. Als de relatie seksloos is, is het handig om zoveel mogelijk verwijzingen naar seks in de relatie te brengen. Dat is belangrijk om je psychisch op te warmen.
 • Verleid elkaar. Wanneer je na het werk lui op de bank ploft en een wedstrijdje kaaschips eten doet, om vervolgens eens in de week een verplicht nummertje te maken... dan snap ik dat je het plezier verliest. Maar wanneer jij je best doet om je vriend hard te maken door je vrouwelijk te kleden en te gedragen, en hij zich mannelijk gedraagt voor jou? Dan wordt het weer een stukje spannender.
 • Maak plannen. Stel samen een doel over hoe vaak jullie seks willen hebben. Begin simpel: met twee keer per maand of één keer per week. En zet het in jullie agenda. Een gekke tip misschien, maar hij werkt bijzonder goed. Het is een stok achter de deur, en voorkomt dat jullie schema's in de weg staan.
 • Wordt beter in bed. Als jullie geen seksuele klik hebben, kun je hier aan werken. Dit is niet iets wat zomaar gaat. Je zal het moeten blijven proberen en je er in moeten verdiepen. (lees hier een artikel om vandaag nog beter in bed te worden)
 • Zoek hulp. Vind je seks vies, of heb je er nare associaties mee? Ga dan naar een hulpverlener (in het reguliere circuit, zoals een seksuoloog) die je kan helpen om er bovenop te komen.

Realiseer je dat je nare gevoelens rondom seks je leven belemmeren en dat het in je voordeel is hier op een goede manier mee om te gaan.

"Het Meesterminnares Principe"

Nu je weet dat seks in een relatie belangrijk is, wordt het tijd om hier aan te werken. 

De beste manier om dit te doen is door mijn Meesterminnares Principe te gebruiken.

Hierin leer je de 5 grootste afknappers van vrouwen in bed. Maar nog veel belangrijker, je leert in 5 stappen hoe je deze fouten vooral niet maakt. Dit geeft je een grote voorsprong op andere vrouwen.

Wil jij weten hoe jij (opnieuw) zijn droomvrouw in bed wordt door deze fouten niet te maken?

Laat mij het dan gratis en privé met je delen.

Laat hieronder je e-mailadres achter en ontvang het Meesterminnares Principe.

Groeten,

Luuk

Picture of Over Luuk Zwart
Over Luuk Zwart

Hoi, ik ben Luuk Zwart. Mijn doel is om 1.000.000 vrouwen te helpen een gezonder en gelukkiger seksleven te hebben. Sinds 2015 heb ik daarnaast ook mannen gecoacht om betere minnaars te worden. Nu geef ik ook advies aan vrouwen. Je kan mijn cursus 'Lippen Van Liefde' hier bestellen'.

Populairste artikelen:

Inhoudsopgave

Copyright 2023 | Meesterminnares.nl – Luuk Zwart – Meesterminnaar B.V.

>