17 Voorspel Ideeën & Tips Die Elke Man Geweldig Vindt

Inhoudsopgave

17 VOORSPEL IDEEEN EN TIPS DIE ELKE MAN GEWELDIG VINDT

Het is een cruciaal onderdeel van seks:

Voorspel.

Sommige mannen zullen dit zien als tijdverspilling en doen het alleen 'omdat het moet'.

En dat terwijl voorspel ook supergeil en awesome kan zijn voor mannen.

Ontdek hier hoe.

More...

In deze 17 tips leer je:

 • check
  Hoe je hem met behulp van affectie geil kan maken.
 • check
  7 zinnen die hem een stijve bezorgen wanneer je ze in zijn oor fluistert.
 • check
  Een seksspelletje met ijs.
 • check
  Hoe je voorspel kan hebben tijdens het eten in een duur restaurant.
 • check
  Welk alledaagse voorwerp je vanavond nog in de slaapkamer kan zetten om het voorspel voor jullie beiden spannender te maken.

Maar eerst:

Wat is voorspel en waarom deze voorspel tips van (seks)levens belang zijn

Veel websites zullen beweren dat voorspel aleen is om elkaar geil te maken, lust op te wekken en een voorbereiding op de seks en het orgasme.

Maar het gaat er juist om dat het er uberhaupt voor zorgt dat hij en vooral jij een orgasme kan krijgen. Zeker voor vrouwen werkt even erin en eruit vaak niet.

Laat ik ook hierin duidelijk zijn: voorspel draait niet altijd om de focus op seks. Het gaat ook om de intimiteit en het fijne gevoel tussen jullie, wat kan leiden tot seks.

Wanneer je beter wilt worden in bed, is het geheim dus het verbeteren van het voorspel. Want ook mannen kunnen erg genieten van het voorspel. Als je het maar op een juiste manier aanpakt.

Waarom het zo belangrijk is

 • Om zowel hem als jezelf op te winden en eventueel meerdere orgasmes te krijgen
 • Door goed voorspel leren jullie genieten van begin tot eind en ligt de focus niet alleen op het klaarkomen
 • Door voorspel kunnen jullie allebei sneller klaarkomen
 • Door het teasen van het voorspel komt hij vaak harder en intenser klaar (en jij ook)
 • De seks wordt er gevarieerder door

Deze redenen voor voorspel lijken me al genoeg. Bij een korte relatie is dit al een goed begin om de seks super awesome te maken.

Terug naar sexy

Maar ook voor lange relaties is dit ook een big turn on. Er komt een moment, na ongeveer anderhalf jaar, waarbij de seks wat minder wordt. Het wordt allemaal een beetje voorspelbaar en saai.

Daarom is het belangrijk om het een beetje spannender te maken.

Het is niet meer even strelen en gaan. Vroeger kon je hier heel opgewonden van worden, maar nu is het normaal geworden. Het heeft niet meer zoveel betekenis als voorheen.

Door nieuwe vormen van voorspel zal jullie intimiteit toenemen en de aanrakingen weer een stuk meer betekenis krijgen.

Daarom heb ik hier een aantal interessante ideeën voor jou op een rijtje gezet, zodat je steeds iets nieuws kunt proberen:


#1 Laat hem de affectie zien

Zoals ik al zei, voorspel heeft niet altijd de focus op seks. Soms komt het spontaan voort uit jullie acties, omdat je je intiem voelt met iemand.

En die intimiteit komt voort uit het tonen van affectie voor elkaar.

Een diepere connectie

Zeker als je al wat langer samen bent, zie je de relatie meer als 'gewoon'. Het speciale is er vanaf, want het is niet meer nieuw. Dit moet je zien te voorkomen.

Want of je nu 1 maand of al 50 jaar bij elkaar bent, je wilt gewaardeerd worden als persoon. Je wilt dat iemand zijn waardering en affectie voor jou laat zien. En dat wilt hij natuurlijk ook.

Daarom is het belangrijk dat je hem met kleine, subtiele aanrakingen laat zien dat je nog wel om hem geeft. Dan voel je die diepere connectie, waar je erg opgewonden van kunt worden.

Dit kun je doen op de volgende manieren:

 • Elkaars hand vasthouden
 • Een hand op zijn been leggen
 • Zijn arm zachtjes aanraken
 • Knuffelen
 • Speel met zijn vingers
 • Complimentjes geven

Dit lijkt misschien onschuldig, maar doordat je je affectie toont, kan hij hier best opgewonden van raken. En in ieder geval geef je hem een goed en zelfverzekerd gevoel.

Vervolgens kun je door naar de volgende tip.


#2 Een hele goede zoen

Een andere manier van affectie tonen is zoenen. En dan bedoel ik niet een lullig kusje. Maar echt een goede gepassioneerde zoen. 

Wanneer je hem met passie zoent, zal hij het voelen alsof je hem heel graag wilt en jezelf nauwelijks meer kunt beheersen. Dat smaakt voor hem naar meer. Wanneer je hem daar hebt, kun je het zoenen weer wat afwisselen in hard - zacht.

Doe dit bijvoorbeeld wanneer jullie thuis een film kijken. Knus op de bank, onder een dekentje. Pak zijn hand, bouw de spanning op en zoen hem dan. Binnen no-time zal dit uitdraaien op seks.

Affectie in het openbaar

Het is ook erg sexy als je laat zien dat je hém wilt in het openbaar. Als jullie uit gaan, of lekker uit eten, winkelen, maakt niet uit: zoen hem af en toe in het openbaar. Of wanneer jullie op de parkeerplaats in de auto zitten. Of op een afgelegen plekje.

Dit is niet alleen sexy, maar ook spannend wanneer je elkaar daarbij aanraakt (en betrapt zou kunnen worden).

Bouw de spanning op, zodat hij aan niets anders meer kan denken. Wanneer jullie thuiskomen, weet je wel wat je te wachten staat...

Bonus tip: Zijn lippen en tong zijn ook een erogene zone. Lees ook dit artikel als je meer wilt weten over erogene zones.

De volgende tip heeft met deze spanning te maken.


#3 Begin in het openbaar

Wanneer je altijd alleen seks hebt in de slaapkamer, wordt het een beetje saai. En zeker voorspelbaar. Probeer daarom eens wat anders, bijvoorbeeld in het openbaar. 

Dat betekent niet dat je midden op straat zijn kleding uit moet trekken, maar het kan wel spannend zijn om hem buitenshuis wat opgewonden te maken. En vervolgens een iets rustiger plekje zoeken om verder te gaan...

Zeker als de kans aanwezig is dat je betrapt kunt worden, is dit een big turn on. Seks op een meer openbare plek dan de slaapkamer is dan ook een grote fantasie van mannen.

Bonus tip: Als je meer wilt weten over waar mannen over fantaseren, kijk dan hier.

Wat je waar kunt doen

Het is spannend als jullie avontuur buiten de slaapkamer begint. Ga bijvoorbeeld samen uit en dans met elkaar. Dan bedoel ik heel dicht bij elkaar, waarbij je met je billen tegen zijn kruis schud. 

Daarna wanneer jullie samen naar huis lopen, kun je hem altijd nog even speels in zijn billen knijpen. Thuis kun je elkaar dan de kleren van het lijf trekken.

Er zijn ook andere plekken waar je hem af en toe speels tussen zijn benen kunt aaien, heftig kunt zoenen of even een hand in zijn broek stoppen:

 • In het pashokje
 • Bij de toiletten van het café of restaurant
 • Onder de tafel wanneer jullie wat gaan eten/drinken
 • In de auto
 • Op een afgelegen plekje, zoals een bos of weiland
 • In de duinen of op het strand

Je kunt vervolgens besluiten om op die plek verder te gaan. Of hem laten wachten totdat jullie thuis zijn. 


#4 Jouw aanrakingen

Een man vindt het heerlijk als je hem verwent en aandacht geeft. Dan kan het heel fijn zijn als je hem eens even lekker masseert. Daarbij laat je ook zien dat je hem nog steeds aantrekkelijk vindt.

En een full body masage kan heel goed voorspel zijn.

Masseren

Een man masseren is op zich een hele kunst. Dit hoeft niet perse erotisch te zijn, het kan gewoon als ontspanning dienen.

Laat hem op zijn buik liggen en ga op zijn billen zitten. Streel hem eerst zachtjes over zijn rug en nek. Daarna kun je met wat massageolie hem verder masseren, nu wat harder. Maak zijn schouders goed los, vervolgens zijn bovenrug en door naar zijn onderrug.

Vervolgens ga je wat lager zitten en kneed en streel je zijn billen. Dan moet er al wat gebeuren bij hem. Door naar zijn bovenbenen, waarbij je af en toe zachtjes streelt tussen zijn benen. Raak daarbij ook zijn ballen aan.

Hierna is hij ontspannen en opgewonden... En kun je door met het volgende.


#5 Het strelen van de edele delen 

Dit is een welbekende voorspelstrategie:

Het aftrekken.

Dit type voorspel wordt regelmatig gebruikt bij de eerste keer voorspel of in het begin van de relatie.​

Maar om hem nou gelijk in zijn kruis te grijpen en eraan te gaan lopen trekken is niet erg geil. En ook wel weer erg saai en voorspelbaar.

Je kunt hem bijvoorbeeld na de massage zoals bij tip 4 beschreven, omdraaien en hem daar aanraken, maar wissel het af met verschillende technieken van het aftrekken. Daarbij is het ook belangrijk dat je niet alleen zijn eikel aanraakt, maar alle lekkere plekjes betrekt.

Denk hierbij aan zijn ballen, het toompje, zijn schacht van onder tot boven en de corona.

Deze gevoelige delen kun je allemaal op verschillende manieren strelen, masseren en hem hiermee helemaal gek maken.

Op die verschillende technieken en plekjes zal ik nu niet teveel ingaan. Die kun je namelijk hier uitgebreid lezen.


#6 Het geven van een blowjob

Voor veel mannen is dit een droom die uitkomt: ze worden gepijpt door hun vriendin. Dit is dan ook een goede manier om je man op te winden. Hij vindt het heerlijk en het is erg intiem.

Als je dit toepast tijdens het voorspel, kun je hem hier goed mee plagen. Je kunt hem bijvoorbeeld met het puntje van je tong verwennen, of hem helemaal in je mond nemen.

Het gaat om de afwisseling. Daarmee zal het verlangen alleen maar toenemen.

Tips over verschillende technieken van orale seks en het opgeilen door orale seks vind je hier.


#7 Take it slow

Sommige mensen willen het snel afmaken wanneer ze opgewonden zijn. De kunst is nu net om dit niet te doen. Wanneer je het rustig aan doet, zul je er veel meer van genieten en is het klaarkomen ook veel heftiger. Voor jullie allebei.

De aanpak

Om het rustig aan te doen, kun je een aantal van de voorgaande (en volgende) tips combineren. Plaag hem lang, zonder zijn piemel aan te raken.

Streel zijn hele lichaam, zoen hem intens, masseer hem, turn him on hoe jij dat wil, maar ga (nog) niet over tot de seks.

Elke keer wanneer je hem aanraakt, zal de opwinding toenemen. Wanneer je hem dan even niet aanraakt in zijn gevoelig gebied, zal de opwinding weer wat afnemen. Wanneer je dan terug gaat naar zijn edele delen, zal de opwinding dubbel zo heftig zijn.

Je begrijpt dus wel wanneer je het langzaam en speels aanpakt, jullie urenlang plezier kunnen hebben en heftige seks kunnen beleven na het voorspel...

Altijd alleen heel langzaam is niet de bedoeling. Daarom is afwisseling ook goed. Dit kun je lezen in de volgende tip:


#8 Variatie

Rustig aan doen is goed. En het is ook nodig om de tijd voor elkaar te nemen. Maar zorg ervoor dat je niet elke keer dezelfde routine gebruikt. Want dit werkt zeer zeker niet.

Wat een dooddoener is voor je relatie

Altijd hetzelfde doen. Op een bepaald moment van de dag, altijd ongeveer even lange vrijpartijen, altijd in bed en altijd dezelfde handelingen. Dat wordt saai. En dan is het minder leuk. Het gaat dan meer voelen als een verplichting.

Dit is echt heel zonde. En ook niet nodig.

Er is zoveel leuks wat je kunt ontdekken samen. Wissel daarom je vrijpartijen af. De ene keer heel lang, langzaam, relax. De andere keer snel, harder, met een leuk pakje, noem het maar op.

Tussen deze tips staan vast wel nieuwe mogelijkheden of ideeën die je kunt toepassen. En ga zelf ook op zoek naar een spannende plek, een mooie outfit of een leuke film die jou en je partner zullen opwinden. Verras hem.

Een keer uit je comfortzone stappen en het smaakt naar meer. Op deze manier zal je man weer verslaafd aan je raken en maak je het voor hem ook heel erg spannend, aangezien elke keer een nieuwe verrassing zal zijn.


#9 Make him feel wanted

Zoals ik al eerder noemde, willen mannen zich gewaardeerd voelen. Net als vrouwen. Dus hoe kun je hem beter opwinden dan door hem het idee te geven dat je je niet meer kan inhouden bij hem? 

Het is dus goed wanneer je de ene keer heel rustig aan doet...

...en de andere keer even helemaal wild gaat.

De truc die hem doet verrassen

Het zal hem verbazen, en verrassen, als jullie normaal altijd hetzelfde patroon hebben en je ineens niet met je handen af kan blijven. Het gevoel dat hij zo gewild is voelt voor hem ontzettend sexy.

Laat hem daarom zien dat je gewoon niet van hem af kunt blijven en hem wil. Nu.

Doe dit op een bijna dierlijke manier. Knijp hem in zijn kont en wanneer hij omdraait, pak hem stevig vast en zoen hem gepassioneerd.

Laat je handen over zijn hele lichaam gaan. Wanneer hij zijn shirt uit heeft, kijk hem sexy aan en kijk goedkeurend naar zijn lichaam. Streel hem over zijn buik, rug en gebruik (niet te hard) je nagels.

Wees niet bang om hem ook te betasten rond zijn kruis. Hier zal hij ontzettend opgewonden van raken.

Daarna kun je hem, als je daar natuurlijk in de buurt bent, op het bed of op de bank duwen.​ Niet te aggressief, maar doe het assertief. Kijk hem aan wanneer je dit doet en ga vervolgens verder met het zoenen en betasten. Jij bent nu even de baas.

Ga helemaal los. Laat je gaan en laat hem zich gewild voelen.


#10 Dirty talk

Bij het voorspel is het ook erg spannend om dirty talk te gebruiken. Dit kan hem opwinden als je vertelt dat je hem wilt, of wat je met hem gaat of wilt doen.

Wat je zou kunnen zeggen

Als je zelf weinig inspiratie hebt, zal ik je helpen met wat voorbeelden:

 • "Schatje ik wil je."
 • "Ik ben zo nat."
 • "Je bent zo sexy."
 • "Ik vind het heerlijk als je me zo vingert/likt/neukt."
 • "Neem me, nu meteen"
 • Roep zijn naam
 • "Ik wil dat je in me komt."

(Gebruik hierbij wel je sexy stem en fluister het in zijn oor, geen babystemmetje of iets raars).

Doordat jij deze heerlijke dingen tegen hem zegt, zal hij heel geil worden en precies doen wat jij zegt.

Bonus tip: Ik zal in de toekomst nog een artikel schrijven over dirty talk, maar in de tussentijd kan je voor Do's en Dont's en meer inspiratie kijken bij dit artikel


#11 Een stapje verder

Rode kleding is opwindend voor mannen

Ditry talk bewaar je meestal voor in de slaapkamer. Maar er is een soortgelijke manier om hem op te winden wanneer jullie op een feestje zijn, of uit.

Namelijk wanneer je hem een sexy geheimpje vertelt.

HET geheim

Kleed je sexy wanneer jullie uitgaan, maar draag bijvoorbeeld geen BH of slipje. Niemand hoeft dit verder te zien of te weten, want het is jouw sexy geheimpje.

Halverwege het feestje of gewoon random fluister jij je geheimpje in zijn oor, dat je geen ondergoed draagt. Niemand anders hoeft dit te weten, alleen hij. Waarschijnlijk wordt hij al gelijk opgewonden wanneer hij het geheimpje weet...

En wie weet kunnen jullie een preivéruimte vinden, of moet hij wachten tot jullie thuis zijn. Een heerlijke manier van voorspel dus...


#12 Dress sexy, feel sexy

Mannen zijn erg visueel ingesteld. Ze zullen dan ook snel opgewonden worden door wat ze zien (denk maar aan porno). 

Wanneer jij een mooi setje of of pakje draagt, zul jij je ook heel sexy voelen. En zelfvertrouwen is te zien. Dit zelfvertrouwen is erg aantrekkelijk voor je man.

Hoe je het aanpakt

Iedereen heeft wel een paar omaonderbroeken in zijn kast liggen, of hele oncharmante BH's. Dit is dus een no go.

Wanneer je hem echt gek wilt maken, koop eens één of twee mooie setjes. Of een sexy pakje en verras hem hier mee. Gebruik deze setjes niet elke keer, dat wordt veel te voorspelbaar. Haal ze uit de kast wanneer je hem echt met deze tactiek wil voorbereiden op jullie seks.

Dit werkt heel goed in bed, maar...

Betrek het niet alleen op de slaapkamer. Wanneer je met je man op date gaat, kleed je ook iets sexier dan normaal. Een strakker topje of uitdagender jurkje... Dit zal hem alvast doen denken aan wat er na de date zal gebeuren.


#13 Naughty games

Om eens voor wat afwisseling te zorgen, is het spannend om nieuwe spelletjes te spelen. Of uberhaupt spelletjes te introduceren in jullie seksleven.

Je kunt hierdoor elkaar niet alleen beter leren kennen, maar ook eens totaal iets anders doen en buiten je comfortzone gaan. Hierdoor kom je tot diepere intimiteit en leer je elkaar nog beter te vertrouwen.

En je kunt er natuurlijk bloedgeil van worden. 

Een aantal opties voor dit avontuur

Bij deze tip zal ik een aantal voorspel spelletjes uiteenzetten om je relatie en seksleven spannend te houden.

 • Fantasieën in een beker

Schrijf allebei 5 fantasieën op 5 briefjes en stop ze in een beker. Schud de briefjes goed en kies er dan eentje en praat er samen over. Je hoeft niet altijd op seks zelf te focussen, maar het praten hierover kan ook al voorspel zijn.

Maak het gezellig en romantisch, met kaarsjes of een zacht muziekje. Praat erover waarom jij of je vriend die fantasie sexy vindt. Als hij vertelt over zijn fantasie, luister naar hem en streel hem over zijn hele lichaam. Voor je het weet zijn jullie in de stemming.

Hoe dieper de fantasie, hoe beter je elkaar leert kennen en hoe geiler het wordt.​

 • Rollenspel

Soms is het fijn en durf je meer als je even niet jezelf bent. Daarom is het leuk om een rollenspel te proberen. Om daarbij de juiste outfit te kiezen kan helpen om meer in je rol te komen. Denk daarbij aan het stoute schoolmeisje of een sexy zuster...

Eventueel een blinddoek in het rollenspel van dominant en onderdanig maakt het nog spannender.

 • Stripvragen

Je kent vast strippoker, maar dit is zonder kaarten. Vraag elkaar persoonlijke vragen over jezelf. Wanneer je partner een fout antwoord geeft, moet hij langzaam een kledingstuk uittrekken, en andersom.

Als je hierbij oude kleding aantrekt, kun je ook afspreken dat als een van jullie een fout antwoord geeft, de ander je letterlijk een kledingstuk van het lijf scheurt. Een hele nieuwe ervaring en superspannend...

 • De geile versie van truth or dare

Vraag om een dare te doen of om de waarheid te antwoorden op een vraag. Draai de fles op de grond, en diegene die wordt aangewezen door de fles moet de opdracht uitvoeren of de vraag beantwoorden.

Het is nog spannender als jullie vrienden hebben, een ander stel, om dit spel mee te spelen. Of doe dit op een vakantie. Daarna zul je er nog lang aan terugdenken...

 • Gebruik een seksdobbelsteen

Zeker als je niet heel erg creatief bent, kun je dit eens overwegen. Je kunt ze nemen met verschillende standjes, of met verschillende acties en lichaamsdelen.

 • Blinddoek en ijs

Jij of je partner wordt gebinddoekt. Degene met de blinddoek krijgt een lepel en moet ijs uit de bak scheppen en de ander proberen te voeren. Wanneer er ijs op je valt, moet de ander het van je lichaam likken. Je kan wel raden hoe dit eindigt.


#14 Take it off

Het kwam net al even ter sprake. Maar een striptease is ook een mooie manier van voorspel.

De aanpak

Er is niets zo sexy als je partner naakt zien. Dus kleed je uit, heel langzaam zonder dat hij je aanraakt. Zijn broek zal hierdoor behoorlijk strak gaan zitten.

Tijdens de lapdance kan hij je natuurlijk wel aanraken. Doe dit even en ga daarbij verder met het langzaam uittrekken van je kleren, waarbij je weer buiten handbereik bent. Tussendoor wat sexy dancemoves kunnen geen kwaad.

Bang dat je hier niet zo goed in bent, of een beetje verlegen? Oefen met wat moves als hij niet thuis is. Daarnaast kun je ook eens op internet rondkijken wat voor soorten striptease er zijn.

Tip: Benieuwd welke muziek je hier het best voor kunt gebruiken? Kijk dan hier.

De volgende tip kun je na je striptease doen...


#15 Samen is leuker dan alleen

Je kunt natuurlijk alleen douchen. Of in bad. Maar samen kan het begin zijn van je voorspel.

Hij vindt het erg sexy om je naakt te zien en zeker als je dan knus samen in bad zit, kan dit heel intiem zijn. Gewone dingen krijgen zo een heel nieuwe betekenis.

In de badkamer kan niemand jullie storen, zijn jullie gewoon even echt samen en geniet je even van elkaar en het samen zijn.

Je kunt elkaar in of onder het water heerlijk strelen, overal inzepen, zachtjes kussen: de mogelijkheden zijn eindeloos. Waarschijnlijk is die al om bij het moment dat jij je kleding uittrekt, maar duik niet gelijk daarop af.

Geniet van elkaars hele lichaam.


#16 Het zien van seks

Het is geen geheim dat mannen van porno houden. Of ze het nu toegeven of niet: (bijna) alle mannen kijken hier af en toe naar.

Hier kun je gebruik van maken in jullie voorspel, mits je hier natuurlijk achter staat.


Samen kijken

Het is spannend, opwindend en stimulerend om samen naar porno te kijken, als je het niet ongemakkelijk vindt dat je partner naar andere naakte mensen kijkt. Het gaat hier niet alleen om het kijken, maar ook bepaalde dingen toepassen in jullie eigen seksleven.

Let op: kies hierbij dan niet gelijk keiharde porno, maar een iets mildere variant.

Dan kun je er ook veel makkelijker ideeën en standjes uithalen zonder dat het te hard of pijnlijk is in het echte leven.​

Het kijken van porno en gedurende het kijken ook aanraken van elkaar kan hele fijne voorspel zijn.


#17 Een verrassend hulpmiddel

Dit is iets leuks en nieuws om te proberen. En deze truc vindt hij zeker leuk.

Het geheime trucje

Leg een lange spiegel horizontaal op het bed, zodat jullie beiden in de spiegel te zien zijn. Zoen elkaar en kleed je uit. Streel en speel met elkaar terwijl je elkaar bekijkt via de spiegel. Het zien vanuit een andere hoek kan jullie helemaal gek maken.

In ieder geval de moeite waard om een keer te proberen...

"Het Meesterminnares Principe"

Deze nieuwe ideeën zullen jullie nog intiemer maken en als koppel zeker dichter bij elkaar brengen.

En met deze tips zal hij zeker ook heel erg kunnen genieten van voorspel.​ Maar wil jij dat hij ook geniet van de seks met jou en dat jij zijn hart verovert?

De beste manier om dit te doen is door mijn Meesterminnares Principe te gebruiken.

Hierin leer je de 5 grootste afknappers van vrouwen in bed. Maar nog veel belangrijker, je leert in 5 stappen hoe je deze fouten vooral niet maakt. Wil jij weten hoe jij zijn droomvrouw in bed wordt door deze fouten niet te maken?

Laat mij het dan privé met je delen.

Laat hieronder je e-mailadres achter en ontvang het Meesterminnares Principe.

Groeten,

Luuk

Picture of Over Luuk Zwart
Over Luuk Zwart

Hoi, ik ben Luuk Zwart. Mijn doel is om 1.000.000 vrouwen te helpen een gezonder en gelukkiger seksleven te hebben. Sinds 2015 heb ik daarnaast ook mannen gecoacht om betere minnaars te worden. Nu geef ik ook advies aan vrouwen. Je kan mijn cursus 'Lippen Van Liefde' hier bestellen'.

Populairste artikelen:

Inhoudsopgave

Copyright 2023 | Meesterminnares.nl – Luuk Zwart – Meesterminnaar B.V.

>